– Kaster bort pengene på flyktningene

Oppach, i det gamle Øst-Tyskland, er blant kjernevelgerområdene til det høyreradikale AfD. Her vant partiet 44 prosent av stemmene.
Foto: Wikimedia Commons
Pensjonister i Tyskland som stemte AfD, er misfornøyd med at Merkel fikk fornyet tillit under søndagens valg. 

Selv om nasjonalistpartiet Alternativ for Tyskland (AfD) ble Tysklands tredje største parti etter søndagens valg i Tyskland, og selv om valgresultatet omtales som en stor seier for partiet, er flere i den eldre garde misfornøyd med at Merkel og den tyske regjeringen fikk fornyet tillit. 

Torsdag skriver The Guardian om en gruppe på 60+, som er misfornøyd med at den tyske regjeringen «kaster bort pengene» på flyktningene, mens tyske pensjonister ikke har råd til å kjøpe nye briller.

– Putin er Europas eneste garantist for fred, mens Tyskland fortsatt er okkupert av Amerika, forteller de til The Guardian.

En «velgerhevn» fra øst
Gruppen på 60+ befinner seg i Oppach, som ligger i et område der AfD fikk mer enn 44 prosent av stemmene på valgdagen. The Guardian refererer til Daily newspaper Taz, som omtalte søndagens resultat som «velgerhevnen fra øst» (tidligere østtyske delstater).

Et slagord som ble godt tatt imot av pensjonistene i Oppach. Mange av dem forteller til The Guardian at de byttet til AfD fordi de følte at de tradisjonelle partiene hadde skuffet dem.

Men det er ikke alle i Oppach som mener AfD-velgere bør være så bekymret for økonomien. Jenny Sacher, som er en av dem The Guardian også snakker med, mener folkene i bygda ikke er så fattige som de skal ha det til. Hun forteller at det er folk som ikke kommer seg opp av sofaen, også skylder de på alle andre enn dem selv.

Kaller flytkninger «ugress»
Måten Merkel har håndtert flyktningkrisen, er den største årsaken til at velgere omkring Oppach stemte på AfD. Dette til tross for at det finnes svært få flerkulturelle personer i området.

– Vi stemte AfD slik at vi ikke får flyktninger hit i det hele tatt, forklarer en person til The Guardian.

– Når du først har fått ugress, er det vanskelig å bli kvitt. Derfor må man forsikre seg om at ugresset ikke starter å vokse i det hele tatt, fortsetter personen.