Stø Kurz mot knallhard innvandringspolitikk

 
Foto: Dragan Tatic
– Det er tid for noe nytt, lover 31 år gamle Sebastian Kurz, og vil innføre en langt strengere immigrasjonspolitikk hvis han blir Østerrikes nye statsminister.
Anna Aronsen Oftedal

Østerrikes nyvalgte statsminister (bildet) har lovet forandringer. For mange østerrikere handler «endringene» som loves, om en strengere immigrasjonspolitikk, skriver skriver VG.

Kurz er fra før av kjent som en sentral pådriver for stengingen av den såkalte Balkanruta for flyktninger, han har tatt til orde for at EU burde slutte med redningsaksjoner i Middelhavet, og foreslått at grensen mellom Italia og Østerrike burde stenges hvis ikke Italia slutter å ta imot papirløse flyktninger, ifølge Foreign Policy.

Han vil også kutte den månedlige velferdstrygden til flyktninger til rundt 5000 kroner, fra dagens nivå på mellom 8000 og 9000 kroner og stenge islamske barnehager, rapporterer Reuters.

Kutt i hjelp til flyktninger
Østerrike med sine 8,75 millioner innbyggere har siden 2015 vært på topp i Europa for antall asylsøkere sett i forhold til innbyggertallet, ifølge NTB.

Integreringsarbeidet har vært gjenstand for mye kritikk og vært preget av uenigheter i regjeringskoalisjonen om hvilke grep som skal tas. At innvandring, særlig gjennom den populære Kurz, har dominert valgkampen, hjelper indirekte hans politiske rivaler i partiet helt ytterst til høyre, mener forskere VG har snakket med.

– Ytre-høyrepopulistene i Frihetspartiet har et såpass sterkt eierskap til immigrasjon som politisk sak, at de tjener på at andre politikere er med å sette temaet på agendaen, sier Reinhold Heinisch, statsviter ved Universitetet i Salzburg, til VGNett.

Eks-nynazist kan havne i regjering
Hvis Kurz tar Frihetspartiet inn i regjering, blir det første gang at en politiker med nynazistisk bakgrunn sitter i regjering siden annen verdenskrig, ifølge The Guardian.

Lederen av Frihetspartiet, Heinz-Christian Strache, ble som 20-åring arrestert av tysk politi da han deltok i en nynazist-marsj arrangert av en forbudt nynazistisk organisasjon som var modellert etter av Hitler-jugend, skriver den britiske avisa.

Sist Frihetspartiet gikk inn i regjering, i 2000, gikk det sjokkbølger gjennom Europa, og flere EU-medlemmer innførte sanksjoner mot Wien.

FAKTA

Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) er politisk parti på høyresiden av østerriksk politikk. Det er representert i Østerrikes parlament, landdagene og de fleste kommunestyrer, og var sist med i Østerrikes regjering fra 2000 til 2007 i koalisjon med det konservative Østerrikske Folkepartiet (ÖVP).

FPÖ er ofte karakterisert som høyrepopulistisk. FPÖ ble grunnlagt i 1955 i Wien. Det har sine røtter i den tysknasjonale (pan-tyske) bevegelsen, og gikk hovedsakelig ut fra Verband der Unabhängigen, som besto av såvel tidligere nasjonalsosialister, antiklerikale liberalere som var redd for at Østerrike skulle bli isolert fra omverdenen og tyske nasjonalister.

Under nasjonalrådsvalget 15. oktober fikk FPÖ 51 mandater og ble landets tredje største parti. 

(Kilde: Norsk Wikipedia)