Kan trappe opp ekstreme bakgrunnssjekk

Reaksjonene arv sterke etter Donald Trumps utspill om at USA må nekte alle muslimer innreise til landet inntil videre.
Foto: Gage Skidmore
USAs president Donald Trump kan trappe opp sitt Extreme Vetting-program, i kjølvannet av gårsdagens terrorangrep.
0Shares

Åtte mennesker døde og tolv ble skadet da en lastebil kjørte nedover en sykkelvei i Lower Manhattan i New York tirsdag ettermiddag, melder NRK.

Etter hendelsen skrev Donald Trump på Twitter: “Jeg har akkurat bedt sikkerhetsdepartementet om å trappe opp det eksisterende Extreme Vetting Program. Å være politisk korrekt er bra, men ikke når det kommer til dette!”

 
Foto : Skjermdump/Twitter

Delte meninger
Ifølge nyhetsnettstedet Metro innebærer “vetting” å utføre bakgrunnsjekker av personer. Dette kan involvere granskning av personlig historie, ansettelsesforhold og liknende.

NRK skriver at det foreløpig er delte meninger om presidenten retter utsagnet mot dem som ønsker seg inn i landet eller om det er mot USAs befolkning generelt. For mens Business Insider skriver at Trump gjorde dette for å få gjennom tøffere prosedyrer for dem som ønsker å komme inn i USA, skriver The Washington Post at det er uklart hvilket “vetting-program” Trump snakker om.

“Soloterrorist”
Usebekiskfødte Sayfullo Saipov (29) er foreløpig blitt utpekt som gjerningsmannen av amerikanske medier. Navnet er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold, melder NRK.

Ifølge politiet er gjerningsmannen en såkalt “soloterrorist”, hvilket betyr at han handlet på egenhånd. Av New York-guvernøren Andrew Cuomo skal han gjerningsmannen ha blitt beskrevet som en “ensom ulv”.

Etter det som blir omtalt som et terrorangrep i New York har innvandringsdebatten startet for fullt både i pressen og sosiale medier.