Ønsker tryggere ruter for flyktningbarn

Her på båthavnen i Calais i Frankrike har flere flyktninger mistet livet etter påkjøring på vei til båthavnen. Nå vil aktivister at det skal bli tryggere å komme seg til Storbritannia.
Foto: David Merrett
Flere migranter dør når de forsøker å krysse grensen fra Calais i Frankrike til Storbritannia. 
0Shares

I løpet av den siste måneden har tre asylsøkere blitt drept på veien ved båthavnen i Calais i Frankrike. Abdullah Dilsouz (15) var en av dem. 22. desember ble han påkjørt av en nedkjølt lastebil, skriver The Guardian.

Flere veldedighetsorganisasjoner sier årsaken til et økt antall dødsfall, er dårligere levekår for migranter i nord i Frankrike. De dårlige levekårene får migrantene til å ta større sjanser for å komme seg videre til Storbritannia, der mange har familien sin allerede.

Ifølge franske medier sier Frankrikes president, Emmanuel Macron, at han planlegger å spørre statsministeren i Storbritannia, Theresa May, om enslige barn og voksne med familie kan få lov til å komme til Storbritannia. Han vil også kreve mer penger fra May slik at de bedre kan håndtere migrantkrisen i Nord-Frankrike.

Underskriftskampanje
Det at Dilsouz døde, skapte lite oppmerksomhet i franske medier. Årsaken til det kan være at dødsfall blant migranter nærmest har blitt en rutine i Frankrike. Siden 1999 har flere enn 200 migranter dødd. Dødsfallet trigget derimot noe hos de lokale veldedighetsorganisasjonene, som prøvde å redde 15-åringen.

Nå har aktivister startet en underskriftskampanje som ber franske og britiske myndigheter om å forsikre at ingen flere migranter skal dø ved grensen mellom Frankrike og Storbritannia. Aktivistene håper at ministere på det engelsk-franske toppmøte denne uken, vil bli enige om å få opp farten på prosessene med asylsøkere og organisere trygge og lovlige ruter for flyktningbarn som reiser til Storbritannia.

Loan Torondel, en av de som står bak veldedighetsorganisasjonen L’Auberge de Migrants. Han mener franske og britiske politikere må forstå at situasjonen i Calais ikke kommer til å forsvinne og at livet til migrantene som er der, må bli tryggere og mer human.

– Folk dør fordi de ikke har en trygg og sikker måte å krysse grensen på. Vi trenger verdige overnattingssteder for flyktningene, bedre prosesser som gir asyl i Frankrike, og vi trenger raskere og lovlige ruter slik at folk kan møte familien sin i Storbritannia igjen, sier Torondel til The Guardian.