Egypt truer med å sende en million flyktninger til Europa

Egypt motstår ethvert forsøk på å motta et stort antall palestinske flyktninger. Foto: Jessica Allande
Foto: Jessica Allande
Egypt raser etter at USA og andre vestlige stater oppfordret landet til å åpne grensen for palestinske flyktninger.

Krigen mellom Israel og Hamas raser videre, og hundretusener av palestinere er på flukt fra nord mot sør på Gazastripen for å komme seg bort fra en ventet israelsk bakkeinvasjon, skriver Odd Steinar Parr i Finansavisen.

Egypt er det eneste landet, sammen med Israel, som deler grense med Gazastripen. Landet kjenner på presset etter at USA og andre vestlige stater har oppfordret til å tillate palestinere med utenlandske pass å komme seg gjennom grenseovergangen ved Rafah.

–Jeg kommer til å sende dem til Europa

En høytstående egyptisk tjenesteperson var direkte da han ifølge avisen snakket med en europeisk motpart.

Det han sa var:

– Dere vil at vi skal ta imot én million mennesker? Vel, jeg kommer til å sende dem til Europa. Dere kan ta dem, dere som bryr dere så mye om menneskerettigheter, var ordlyden.

Kairo frykter at presset mot å ta imot palestinske flyktninger vil øke jo lenger Israel-offensiven i Gaza varer. Så langt har budskapet til vestlige diplomater vært klart: Egypt vil bistå med nødhjelp til Gaza, men motstå ethvert forsøk på å motta et stort antall flyktninger.

Katastrofe

Israels beleiring av Gaza har skjedd etter at Hamas lørdag for halvannen uke siden – ifølge tall fra israelske tjenestepersoner – drepte over 1.400 mennesker i et overraskende angrep. På den andre siden anslår palestinske tjenestepersoner at de påfølgende israelske angrepene har drept over 2.750 mennesker.

I en pressemelding tirsdag skriver Redd Barna at 1.000 av de drepte palestinerne er barn.

Flere FN-organisasjoner snakker allerede om en katastrofal humanitær krise.