Kollektivtransporten i London hedrer kvinnekamp og arbeidsinnvandring

En av de nye linjene i Londons Overground-system skal hedre den karibiske innvandringen som kom til England i 1948.
Foto: Skjermdump/BBC
Suffragette-bevegelsen og arbeidsinnvandring fra Karibien blir hyllet i noen av de nye navnene på Overground.

Seks linjer har fått nye navn, som ifølge London-ordfører Sadiq Khan skal hedre og feire “Londons unike lokalhistorie og kultur”, ifølge BBC.

Khans motkandidat i det kommende lokalvalget, konservative Susan Hall, er mer kritisk, og sa til BBC at Khan har “langt mer alvorlige saker å håndtere”.

En av de nye linjene får navnet Suffragette Line, etter kvinnene som kjempet for stemmerett og likestilling for over 100 år siden. I 1928 fikk alle britiske kvinner over 21, uansett sosial status, allmenn stemmerett.

En annen skal hete Windrush, etter skipet som fraktet arbeidsinnvandrere fra Karibien i etterkrigstiden.

I 1948, tre år etter slutten av andre verdenskrig, ga britiske myndigheter alle som var blitt født i britiske kolonier statsborgerskap. Folk fikk også muligheten til å komme og jobbe i Storbritannia, som i etterkrigsårene manglet arbeidskraft. Skipet Windrush kom i 1948 med de første arbeidsinnvandrerne. Mange av de som kom i, begynte å jobbe i Londons kollektivtrafikk.

De fire siste linjenavnene som ble kunngjort, er Liberty, Lioness, Mildmay og Weaver. Lioness (løvinne) er oppkalt etter etter kallenavnet til Englands kvinnelandslag i fotball (Lionesses), som i 2022 tok historisk EM-gull.