Sympatistreiker mot utenlandsk arbeidskraft

0Shares

Sellafield: Her i Storbritannias eldste og fremste kraftverk ble det sympatistreiket fordi hjemlig arbeidskraft vrakes til fordel for ikke-britiske arbeidere.

900 arbeidere ved kjernekraftverket Sellafield i nordvest-England har gått til streik i sympati med de ansatte i selskapets Total SAa raffineriet i Lindsey, og la ned all virksomhet i 24 timer, skriver Bloomberg News.

Sistnevnte gikk til streik 28. januar i protest mot at en italiensk underleverandør fikk kontrakten til et prosjekt og lov til å bringe et hundretalls arbeidere over til Storbritannia. Talspersoner for de streikende arbeiderne i Lindsey sier til Bloomberg News at “selskapet diskriminerer hjemlige arbeidere”, noe som imidlertid blir avvist av ledelsen i Total SA.

Øker i omfang

Nå har også andre lignende bedrifter varslet lignende aksjoner. Blant annet vurderer to raffinerier i Skottland og to kraftstasjoner i England å gå til sympatistreik, men har hittil nøyet seg med å komme med støtteerklæringer uten å legge ned arbeidet.

Statsminister Gordon Brown, som nylig kom hjem fra et økonomitoppmøte i Davos, holdt nylig en pressekonferanse hvor han uttalte seg om situasjonen. Han uttrykte full forståelse for folks bekymringer, men sa samtidig ifra at aksjoner som de som gjennomføres i Sellafield og Lindsey ikke ville føre noen vei.

– Vi skal gjøre alt i vår makt til å hjelpe folk å beholde sine jobber eller komme så kjapt som mulig tilbake i arbeid når de mister sin stilling, påpekte han overfor en samlet presse.

Skjønner ikke folks situasjon

Leder i fagforeningen Unite, Derek Simpson, føler seg ikke beroliget til tross for forsikringene fra Brown. Simpson hevder Labour-regjeringen ikke skjønner frustrasjonen blant sine kjernevelgere i arbeiderklassen, spesielt når det gjelder økonomien og sosial dumping. Han mener regjeringen må etterforske selskapers fremgangsmåte ved anbudsutlysninger, ha klarere regler og strengere sanksjoner for privatbedrifter når de unngår å etterfølge britiske lønnstariffsatser.

– Problemet er ikke utenlandske arbeidere som kommer for å jobbe hit, eller at utenlandske firmaer får kontrakter. Problemet først og fremst er at arbeidsgivere ekskluderer britiske arbeidere i jobbsøknadsprosessen og ekskluderer britiske underleverandører i anbudsrundene, sier han til Bloomberg News.