Verbal krigføring mellom USA og Saudi-Arabia

0Shares

USA mener Saudi-Arabia er for passive i kampen mot terrorisme, og at landet finansierer Osama bin Laden og Taliban-regimet. Kronprins Abdullah anklager derimot USA for å ha et skjult hat mot islam. Regimet i Saudi-Arabia befinner seg i en klemme, for det er vanskelig å holde seg til USA samtidig som at kravene til islamske fundamentalister innfris.

Skrekkscenariet er Osama bin Laden på flukt fra Afghanistan til Mekka og proklamerer en ny islamistisk stat. En tidligere amerikansk diplomat mener at kupp vil la seg gjennomføre uten medvirkning av Osama bin Laden. Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia blir ikke mindre intens etter at det ble bekreftet på onsdag at 15 av de 19 flykaprerne var av saudiarabisk opprinnelse. Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia kan kort sammenfattes slik: Saudi-Arabia selger olje til USA, og USA beskytter oljekildene ved våpenforsyning.

Den saudiarabiske myndigheten har nølt med å sette igang tiltak mot terrornettverkene, og ser bort ifra at terrorister har brukt landet som base, selv om Saudi-Arabia riktignok har bistått FBI med etterforskningen etter terrorangrepet. FBI mener rekruttering, finansiering og planlegging av terrorangrepet fant delvis sted i Saudi-Arabia.