Leder

Farlige radikalisering i skjulte nettforaer

Nettet var med på å radikalisere 21-åringen som sto for sist helgs terrorattentat på Al Noor-moskéen. Vi må nå i større grad fokusere på de mer skjulte kanalene på nettet som står for den farligste radikaliseringen, mener tekstforfatteren.
Foto: flickr.com
Årsaken til at den 21-årige moskéskyteren ble radikalisert kan ikke tilskrives norske alternative medier alene.

Skytingen på Al Noor-moskéen fordømmes av et unisont politisk Norge uten forbehold. Egentlig er det det eneste rette å gjøre. Slik moderate muslimer har fordømt ekstremistene som dreper utifra deres perverterte tokning av religiøse skrifter, så må vi ikke-muslimer også fordømme de ytterliggående, hatefulle og voldelige blant våre egne.

21-åringen som sto for det mislykkede terrorangrepet er tiltalt for både terror og drap. Hvordan kom han dit? Hvordan kunne hatet bli så sterk at han drepte sin egen adoptivsøster, fordi hun hadde en annen hudfarge? Og hvorfor gikk han til Al-Noor moskeen for å ta livet av uskyldige?

Varsler hadde kommet fra tidligere medelever ved Folkehøgskolen han gikk på, som ble skremt av retorikken og meningene hans. Han ble en av de som glapp, som falt utenfor politiets og PSTs radar, og det kunne fått skrekkelige følger sist helg hvis han hadde lykkes i sitt oppdrag.

Nett-radikalisering

At han ble nett-radikalisert er det ingen tvil om på samme måte som enkelte Syria-farere som støtter IS ble. Nettsteder i det alternative høyrelandskapet, som HRS, Resett og Document får rettet kraftige pekefingre. Særlig ettersom disse tre nettstedene samler mye umoderert hat på kommentarfeltet, særlig mot muslimer.

At disse nettstedene bevisst fungerer som ideologiske “enablere”, og at de tilrettelegger for hatretorikken, er påstander som må diskuteres. Unge Høyre og AUF krever blant annet statsstøtten til HRS blir strupet.

Kanskje er dette en sannhet med modifikasjoner? I Fritanke 14.08 påpeker Kristian Bjørkelo at det er “feil å gje norske nettstadar ansvar for radikaliseringa av moskéskytaren”. Bjørkelo er ingen hvem som helst når det gjelder kjennskap til høyreekstrem internettkultur og konspirasjonsteorier.

21-åringen brukte mye tid på de såkalte “chan”-stedene, USA-baserte nettfora, hvor tilhengere av høyreradikale og voldelige ekstremister kommer sammen. Han postet på nettstedet Endchan før angrepet. Her ble han heiet frem av sine egne meningsfeller, men i ettertid også latterliggjort fordi han “mislyktes”.

Komplisert dynamikk

En artikkel fra amerikanske VICE viser til at innholdet som anses som hatefullt mot minoritetsgrupper på det opprinneligste av “chan”-forumene, 4chan, har steget med over 40 prosent.

Noe av det som gjør det vanskelig å overvåke disse nettsteder er at det ofte er vanskelig å skille de potensielt voldelige fra de med ytterliggående meninger, og igjen fra de som er ute etter å trolle og “utfordre politisk korrekthet” som del av ungdommelig autoritetsutfordring.

Som Bjørkelo skriver videre: Det er ei sydande gryte av grenseoverskridande innhald, der det er umogleg å skilje mellom fleip og hyllester av verdas verste drapsmenn.

Det er i de mer skjulte kanalene at den virkelige farlige radikaliseringen tiltar. Vi kan fremdeles følge med og varsle rette instanser, og politi og PST må bli enda bedre til å ta varslene seriøst og sjekke ut en hver trussel.