Aftenposten feilkobler islam til Grønland

Det er feil å hevde at den sosiale kontrollen kun gjelder muslimer, skriver redaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan i denne kommentaren.
I dagens forside av Aftenposten påstås det at Grønland er mer muslimsk enn Marokko. Dette er bomskudd fra Aftenposten-journalist. Det er ikke bare muslimer som utsettes for moralkontroll, men også andre etniske grupper blir irettesatt av sine egne.
0Shares

En av kildene Aftenposten snakket med påstår at han merker “økt bruk av sosial kontroll, hijab og heldekkende kapper. Flere menn med skjegg” etter 11.september-angrepet.

Amal Aden støtter påstanden og mener det er skremmende at den sosiale kontrollen er blitt mye strengere etter at hun flyttet fra Grønland for åtte år siden. Hun forteller om unge jenter som blir tatt på brystene og kløpet i rumpa av menn som hevder at det er jentenes egen skyld fordi de ikke dekker seg til.

Afshan Rafiq mener utviklingen har stått på stedet hvil, og kritiserer inkluderingsministeren som hun mener må ta grep mot “moralpolitiet.”

Det er ikke noe tvil om at den sosiale kontrollen i Oslo er større enn utenfor Oslo. Og det er heller ikke noen tvil om at samfunnsutviklingen på en rekke områder av og til går raskere i hjemlandet inn i eksil. Men dette har lite med islam å gjøre, og er ikke særegent fenomen som bare gjelder muslimer.

Det finnes eksempler på tamiler i Oslo som også opplever sosial kontroll. Og erfaring viser at denne kontrollen er mindre utenfor Oslo enn i hovedstaden. Aftenpostens artikkel er derfor snever og kobler islam til sosial kontroll uten at det er dekning for det.