Hvis Øygard var muslim

Rune Øygard ble ikke trodd i retten og ble funnet skyldig i overgrep mot ei jente fra hjembygda.
Foto: AP
Tidligere ordfører i Vågå kommune Rune Øygard ble nylig funnet skyldig i overgrep mot barn under seksuell lavalder. Ville dette skjedd om Øygard var muslim? Eller jenta? Eller lokalsamfunnet i Vågå?

Seksuelt misbruk, overgrep og voldtekt kan finne sted uavhengig av religion, hudfarge og etnisitet. Om Øygard var muslim, ville kanskje spilt liten rolle, en drittsekk kan være en drittsekk uansett religion, hudfarge og etnisitet. Men om jenta, familien eller lokalsamfunnet hadde islamsk tro, hadde nok ikke overgrepet skjedd.

I tider hvor Frps Christian Tybring Gjedde legger skylda på «muslimsk kultur» for opptøyene i Husby i Sverige, må vi minne ham og andre kritikere på områder hvor «muslimsk kultur», hvis dette kan avgrenses som en særegen kultur, har positive sider. Asiater, uavhengig av om de er muslimer, har strenge regler for når, hvordan og om jenter og gutter som ikke er i familie kan omgås hverandre. Også innenfor storfamilien er man nøye med å vokte de ulike kjønn slik at de ikke blir alene i huset. Enkelte ganger kan dette være mistenkeliggjørende, men når kulturen er slik, så er det akseptert av alle parter.

Deler ikke seng
Det har kommet fram under rettsaken mot Øygard at ordføreren har overnattet sammen jenta og sovet i samme seng opp til 50 ganger. Det skal både vennene hans, kona og jentas familie ha visst. En muslimsk jente og hennes familie ville neppe tillatt noe liknende.

Om jenta, familien eller lokalsamfunnet hadde islamsk tro, hadde nok ikke overgrepet skjedd.

Hvordan kan det skje at en voksen mann har med seg ei mindreårig jente i middager, på politiske møter og på overnattingsturer uten at det er noen som ser det og reagerer? Spør Gunn Hild Lem i en kronikk i NRK.

Øygard sier selv til Dagbladet: «Flere av landets prester, fedre og taxisjåfører har uttrykt støtte og reagert på at alle som overnatter med barn blir kriminalisert.» Øygard mener nærheten i hans forhold til jenta har blitt overdramatisert, og hevder at «dette er helt naturlig i det fleste sammenhengene».

En nær kvinnelig venninne av Øygard sa under rettsaken at «det er helt vanlig i Nord-Gudbrandsdalen at voksne og tenåringer under deres ansvar deler seng ved overnatting utenfor hjemmet, enten det er på setrer, i fjellhytter eller på hoteller utenbys».

Bekytter jentene stadig mindre
Slikt er nok ikke vanlig verken i Gudbrandsdalen eller andre steder i Norge. Men at vi i Norge i mindre og mindre grad beskytter jentene, er merkbart. Dette kan ha sammenheng med at vi ser på kjønnene som så likestilt at jentene enkelte ganger blir overlatt til seg selv. Jeg har mange ganger stusset over at norske foreldre sender sine jentebarn på arrangementer hvor fremmede voksne er tilstede og det nytes alkohol. I den senere tid er flere prominente politikere blitt anklaget for voldtekt og overgrep som fant sted på politiske ungdomsleirer og andre arrangementer.

I norske barnehager er det i dag slik at det alltid må være minst to voksne tilstede. Kanskje dette er noe å ta med til andre sammenhenger hvor mindreårige ferdes, som for eksempel sport, kulturliv, fritidsklubber, osv.