Støtteerklæring til Oslos romfolk

Hetset: Romfolket har en lang historie med forfølgelse og hat i Europa
Foto: Aon R. Naqvi
Solidaritet med romfolk er solidaritet med hovedstadens husløse, er tonen i erklæringen.
0Shares
Latest posts by Boligaksjonen 2012 (see all)

Vi i Boligaksjonen har lenge sett hvordan politikerne i bystyret gang på gang har brutt løfter de har gitt, lagd urimelige unnskyldninger og satt folk opp mot hverandre. Det at taggere får skylden for at ikke det bygges nok skateramper er ett nylig eksempel, men ikke blant de mest alvorlige.

Mer alvorlig var det da 20 ungdommer blei kasta på gata i -15 grader vinteren 2010, da Hausmannsgate 42 ble tømt midt på natten. Det skulle selges og bli studentboliger; ifølge kommunen. Idag er det en tom, gjenmurt festning.

Uholdbar og ustabil boligsituasjon

Byråd for fornying, Bård Folke Fredriksen, skylder som oftest på byggereguleringer når det blir stilt spørsmål om boligpriser i Oslo. Han prøver å fortelle oss at det koster skjorta å bygge nye hus, og at det er derfor folk blir presset ut fra byen. Ungdommer som ikke kommer fra en bemidlet bakgrunn kan bare glemme å eie noe selv. De blir dermed dømt til en ustabil bosituasjon hvor de ofte må flytte fra leilighet til leilighet når den lokale bolighaien har bestemt seg for å gjøre en såkalt “standardhevning” og sette opp leia. Samtidig står kommunale hus tomme.

Men ingenting slår hvordan kommunen og politiet behandler romfolka i Oslo. På lørdag gikk stasjonsjef på Grønland politistasjon ut i pressen og erklærte at han ville rydde Vaterlandsparken for romfolk, og begrunnet dette blant annet med at det er en uverdig bosituasjon.

– Ikke fett å bo på gata

Vi som boligaksjonister er helt enig i at det ikke er fett å bo på gata, spesielt ikke når politiet kommer for å plage en hver natt. Derfor vil vi vise at vi er i solidaritet med romfolket og andre hjemløse i Oslo, og håper Oslo kommune tar forespørselen deres om hjelp seriøst. Vi veit hvor lett det er å huse noen i denne byen, mange tomme hus er klare til å ta imot gjester uten noen forberedelse.

Dette er en enkel sak å løse for politikerne, så dette er et spørsmål om vilje til å hjelpe, ingenting
annet.

Leserinnlegget finnes opprinnelig på boligaksjonen.squat.net. Utrop har tatt seg friheten til å redigere bidraget.