Fagorganiserte samler inn penger til Syria

Konflikten i Syria startet våren 2011 med store demonstrasjoner som var en del av Den arabiske våren. Her fra byen Homs 18 april 2011
Foto: Wikimedia Commons
Fem tusen kroner ble til en kvart million etter at lokallag i Fagforbundet tok initiativ til en solidaritetsstafett. Og beløpet vokser.

Jeg tviler veldig på at landstyremedlem Svein Morten Sørensen hadde noe bestemt totalbeløp i hodet da han reiste seg på Fagforbundets landsstyremøtet før jul og foreslo en innsamlingsaksjon for flyktningene i Syria.

Som nestleder for Fagforbundet Larvik-Lardal hadde han fullmakt til å bevilge 5000 kroner, og det gjorde han, samtidig som han sendte stafettpinnen videre til naboforeningen i Sandefjord. Et par kjappe telefoner senere svarte Sandefjord positivt med å bevilge det samme beløpet. De sendte stafettpinnen nordover til Narvik, som igjen fulgte opp med å utfordre Ringerike, og før vi visste ordet av det var vi i gang med en landsomfattende aksjon som hittil har gitt Norsk Folkehjelp 250 000 kroner i løpet av noen få uker.

Vanskelig vinter
Det er all grunn til å være stolte av det, men vi er ikke ferdige ennå. I desember oppfordret Landsstyret alle til å sende stafettpinnen utover i egen organisasjon – til fagforeninger og klubber. For medlemmer og tillitsvalgte i Fagforbundet er det viktig at vi fortsetter å spre stafetten mest mulig slik at flest mulig flyktninger kan få hjelp før vinteren tar til for fullt.

Internasjonal solidaritet er en viktig del av fagbevegelsens grunnlag.

Borgerkrigen i Syria fortsetter med alarmerende styrke. I går annonserte FN at 60 000 mennesker er drept og 1,5 millioner mennesker er på flukt siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet for snart to år siden.

Krisen forverres
– Det er langt flere enn vi ventet, og det er svært sjokkerende tall, uttalte FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, til verdenspressen da tallene ble kjent.

Hun advarer om at mange tusen flere vil dø og beklager at det internasjonale samfunnet har sviktet sivilbefolkningen.

Krigen preges av blodige angrep mot sivile og beskrives av Aftenpostens korrespondent som ”grufulle blodbad”. Sivile boligområder er spesielt utsatt i krigen og de fortsetter å bli bombet sønder og sammen. Volden eskalerer. Flyktningstrømmen øker, og det haster med å skaffe mer penger til å ivareta flyktningenes mest grunnleggende behov for transport, vinterisolert husly, varme klær og mat.

Det haster
Stafettpinnen som startet sin suksessrike ferd på Fagforbundets landsstyremøte i desember, ble tatt initiativ til av fagorganiserte i LO-forbund som ville bidra til at Norsk Folkehjelp kan utvide sine nødhjelpsprosjekter i Syria. Internasjonal solidaritet er en viktig del av fagbevegelsens grunnlag. Mange forbund og fagforeninger har allerede gitt penger, og flere har planer om å gi. Flere tar opp saken på årsmøtene i løpet av januar. Men det haster.