– Setter muslimske jenter i dårlig lys

Han har søkt i jobb i seks år. Nå gir hun snart opp Norge og flytter til et annet land
Foto: Scanstockphoto
"Mange innvandrerjenter tør ikke å blogge". Med denne påstanden skaper Gilan Omer et kunstig skille mellom norske jenter og jenter med minoritetsbakgrunn, hevder innsenderen. Les kritikken i Mangfoldige meninger!
0Shares
Latest posts by Sheery Khorshidi og Aya Al-Kayssi (see all)

Det er hyggelig å se at Omer trives med å blogge og føler hun har kommet langt med det. Gilan har en fin blogg og mange fine bilder. Det er ingen tvil om at hun har stor interesse når det kommer til skjønnhet og mote.

Derimot er vi svært uenig i budskapet i artikkelen. Vi for vår del begriper ikke hvorfor det her er et behov for å sette utenlandske muslimske jenter i Norge, i et dårlig lys. Det burde heller vært mer fokus på likheter mellom etnisk norske og ikke-etnisk norske jenter. Det kommer frem i artikkelen at Gilan Omer, mener at det ikke er så mange ikke-etnisk norske som blogger, fordi de er redde. Men dette gjenspeiler ikke virkeligheten. Det hele faller tilbake på det generelle synet om at muslimske kvinner er undertrykte, at de er redde og av den grunn ikke tør. Dette er fordommer og misoppfattelser som mange har.

Representerer ikke alle
Problemet med utsagnet til Gilan Omer, er at hun generaliserer og får dem til å virke som et offer. Noe som flere er sterkt imot, da dette ikke stemmer og ikke gjelder flertallet. Etter min mening stiller muslimske kvinner i det norske samfunnet på lik linje med andre kvinner av annen tro. Det er ikke riktig å kategorisere en kvinne med muslimsk bakgrunn som om hun representerer alle. Det er på tide at alle blir behandlet som enkeltindivider, da vi alle tar egne valg, og handler deretter.

Gilan Omer fikk mye medieoppmerksomhet etter at hun hevdet at innvandrerjenter kvier seg for å blogge.
Foto : Farid Omer

Artikkelen er misvisende og en ren generalisering av en mediekonstruert muslimsk kvinne.

Vanlig å blogge
Vi er to jenter, på 22 og 23 år, med muslimsk bakgrunn. Vi studerer, og på fritiden driver vi med blant annet blogging. Mange av våre venninner er ikke-etnisk norske, de er muslimer, og de aller fleste av dem blogger, om alt fra mote til verdensproblemer. Vi har god kontakt med flere andre jenter med muslimsk bakgrunn, der vi er enige om at denne artikkelen var misvisende og en er ren generalisering av en medieskapt muslimsk kvinne, som skaper bare enda flere fordommer. Det skal ikke mange klikk på nettet for å finne en rekke blogger som går under det Utrop kaller ”innvandrerblogger”. Det er heller ikke noe nytt fenomen at en ikke-etnisk norsk muslimsk jente blogger, det er snarere mer vanlig enn hva det viser seg til å være, og mange har blogget i flere år, og blogger fast enda i dag.

Ikke et problem
Det å blogge er et valg, enten er man interessert i det, eller ikke. Og om man velger å blogge står valget mellom å ha en personlig eller upersonlig blogg. Det er ikke en fasit på hva man skal skrive om, og det er fullt mulig å ha en matblogg, reiseblogg eller designerblogg. Det er ikke et behov for å blogge om seg selv, eller om sminke eller mote.  Det er også mulig å være anonym. Videre er det et faktum at blogging ikke er noe for alle, sett bort ifra religion og etnisitet, for det handler ikke om det. Blogging krever mye tid og energi, noe som mange ikke har til overs. Det at noen jenter velger å ikke blogge er som sagt et personlig valg, og det er forståelig at ikke alle blogger, for det er krevende. Dette gjelder både ikke-etnisk norske og etnisk norske jenter. Det er ingen forskjell sådan, så hvorfor skape et skille mellom dem. Jeg ser ikke problematikken som kommer frem i artikkelen. Videre sier Gilan ”Det er veldig få jenter med minoritetsbakgrunn som blogger, dessverre.” Da er spørsmålet hvor får hun det fra. For slik er ikke realiteten.

Beklagelig og krenkende
Det er veldig rart at Gilan Omer som har blogget i tre måneder, blir kalt en pionér. For hun er langt i fra den første til å blogge, med utenlandsk-muslimsk bakgrunn. Det stemmer heller ikke at hun sprenger grensene, for de er allerede sprengt, det er mange før henne som har blogget i flere år, og som har banet vei for andre bloggere. Det er godt å se at en med minoritetsbakgrunn har gjort det bra i blogge verdenen, og at hun trives med det. Derimot er det feil å uttale seg på vegne av andre, slik Gilan Omer har gjort. Dette virker krenkende, og vi synes det er beklagelig at Gilan sitter med denne misoppfatningen, og at hun må gjøre en grundigere studie, før hun utaler seg til media.

Samfunnet trenger ikke flere som prøver å skape et skille mellom jenter med utenlandsk opprinnelse og andre jenter i det norske samfunnet, det trengs heller ikke mer av denne generaliseringen eller negativiteten rundt muslimske jenter. Det er på tide at majoriteten av de med minoritetsbakgrunn, som ikke identifiserer seg med slik stempling, kommer frem.