Ta hensyn til asylbarna

«Oktoberbarna» er afghanere som kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere høsten 2015. Bildet er fra Røde Kors Ungdom Oppegård da de aktivitet for barn på asylmottak
Foto : rodekors.no
Det er behov for et system som tar hensyn til barnas beste.
0Shares
Avatar

Latest posts by Katja Busuttil, medlem i Unge Venstre (see all)

Det er stas å fylle 18 år i Norge- man er myndig, man kan stemme, ta lappen og man kan ha det gøy på utesteder med venner. Dette gjelder dessverre ikke alle. For flere asylbarn betyr 18årsdagen en enveisbillett til et land de en gang forlot for en bedre framtid.

Nå vil regjeringen sende ut 40 afghanske unge til et sted som ikke nødvendigvis anses som hjemland. Siden midlertidig opphold for mindreårige ble innført i 2009 har ca. 73 av 913 blitt tvangsreturnert eller reist frivillig hjem.

De forsvinner, for flere ønsker heller å bo på gaten enn å returnere. Dette er situasjonen for oktoberbarna. Etter at AP, Sp, Høyre og FRP fjernet rimelighetskravet, har det blitt lettere å sende ut asylsøkere til tross for at flyktningsrettseksperter mener at det til dels bryter folkeretten.

Selv påstår Sylvi Listhaug at hun ikke ville dratt til Afghanistan, fordi landet er ustabilt. Likevel insiterer hun på 40 enveisbilletter, for det er tydeligvis trygt nok for 18åringer. Ironisk nok er det faktisk frarådd av Norske myndigheter å reise til Afghanistan, og det er nok ikke unntak for hvem som reiser.

Norsk lov forplikter utlendingsmyndighetene skal ta hensyn til barnas beste når oppholdstillatelse skal vurderes, men undersøkelse av både NOAS og Redd Barna viser at situasjonen til de enkelte ikke blir vurdert for majoriteten. Likevel mener Høyre og FRP at det midlertidige systemet for asylsøkere fungerer, for de som ikke har beskyttelsesbehov blir sendt ut. Men på hvilket grunnlag bedømmes det at de mindreårige ikke har dette behovet, når utlendingsmyndigheten tydeligvis ikke
gjennomfører individuelle vurderinger for søkerne?

Fungerer virkelig dette systemet, når statistikk viser at over halvparten av barn med midlertidig oppholdstillatelse forsvinner? Med Listhaugs ide om å konsentrere alle asylsøkerne innenfor et bygg kan man i hvert fall anta at det blir høyere kontroll og mindre sannsynlighet for å rømme.

Det er behov for et rettferdig system som fungerer i tråd med lover, for det vi har i dag gjør tydeligvis ikke det. Venstre vil gjøre slutt på systemet som sender hjem enslige asylbarn på attenårsdagen ved avvikle ordningen om midlertidig opphold. I likhet med norsk lov mener Venstre at barns behov skal vektlegger, for barn på flukt er også barn.

Aktuelle lenker:

NOAS: – Asylinnstramninger i strid med folkeretten

Halvparten av asylbarn med midlertidig opphold har forsvunnet

Mindreårig asylsøkere forsvinner: – De foretrekker å bo på gata i stedet for å bli sendt tilbake

Listhaug: – Jeg ville ikke dratt til Kabul akkurat nå

Listhaug varsler fullstendig omlegging av asylbehandlingen i Norge

Venstre går til valg for en mer human innvandrings- og inkluderingspolitikk