Det kom flere motstandere enn tilhengere av SIAN på deres markering på Tøyen, men Jon Machlik skriver at gruppen bruker en farlig retorikk som må tas på alvor.
Jon Machlik
Latest posts by Jon Machlik (see all)

Organisasjonen SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) bruker en retorikk som setter folk opp mot hverandre. Det er farlig.

Enkeltepisoder del av større trend

Terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum er et godt eksempel. Selv om terroristen ikke var direkte tilknyttet SIAN, så ligger de samme holdningene til grunn.

Slike enkelthendelser er en del av en større trend. Anmeldelser for hatkriminalitet har skutt i været. Oslo politidistrikt rapporterer at man gikk fra 223 anmeldelser i 2014 til 549 tilfeller i 2017.

Skremmende tall må tas på alvor

Holdningene våre må ta mye av skylden for dette. 39% av oss mener at muslimer utgjør en trussel mot norsk kultur. Hele 30% tror muslimer har et ønske om å overta Europa. Tallene er sjokkerende, men de må likevel tas på alvor.

I november 2018 ble Faisa Warsame angrepet på åpen gate. Volden var grov og rasistisk motivert. Tøyens befolkning mobiliserte, og bare noen dager etterpå var vi flere hundre mennesker som dukket opp til støtte for Faisa. Tøyen skulle være rasismefritt.

Vi skal overdøve SIAN

At SIAN brukte nettopp Tøyen torg for sitt inntog, er ikke tilfeldig. De kommer ikke for dialog. Når de aktivt fronter de samme holdningene som nettopp var motivet for voldshendelsen bare et år tidligere, så setter de grunnverdiene våre på prøve.

Vi kan ikke alltid strekke ut en hånd – vi må tørre å gi de finger’n!

Det kommer stadig opp diskusjoner på hvordan man skal kjempe den antirasistiske kampen. Noen mener hatet skal overses, andre mener de bør overdøves.

Sosialistisk Ungdom har lenge vært fast inventar når SIAN oppsøker ulike byrom for å få høste oppmerksomhet rundt sitt menneskesyn. Enten det er i Oslo, Trondheim, Tønsberg, Hamar, Bergen eller Tromsø. SIAN reiser mye rundt, og forsøker å dyrke sitt hatefulle budskap i stadig flere byer.

Sosialistisk Ungdom kan aldri gå med på at slike holdninger står uimotsagt. Vi vil ikke bare si imot når rasismen inntar våre byrom. Vi kommer til å overdøve disse holdningene, hver gang rasistiske organisasjoner mobiliserer for sitt budskap.

Dette er ikke mennesker som er interessert i dialog eller debatt. Vårt mål er ikke å omvende SIAN, men vi kan ikke himle med øynene og riste på hodet av den grunn.

Jeg brøler mot SIAN for å gi et klart signal om at menneskeverdet står sterkt. Vi kan ikke alltid strekke ut en hånd – vi må tørre å gi de finger’n!

Motstand og kjærlighet

Når jeg gikk hjem fra demo, gikk jeg med våte sko og hes stemme. Nyhetene samme kveld viser at vi var flere hundre mot SIANs 10. Alle vi er klare til å ta til motmæle når hat og fremmedfrykt kommer til syne i samfunnet.

Hatet skal ikke normaliseres. Det bekjempes med motstand og kjærlighet.