silhouette, relationship, conflict
Bli enig om å ta en pause når dere kjenner at dere begynner å bli ordentlig sinte.
Foto: PIxbay
Fra naturens side har vi måter å handle på når kroppen sender signaler om at vi er i fare, skriver Nedre Romerike familievernkontor om dynamikken mellom kranglende foreldrepar.

Spørsmål:

«Noen ganger har kona mi og jeg skikkelige krangler. Vi kan si stygge ting til hverandre som vi angrer på, og vi er begge veldig lei oss etterpå. Vi er veldig glade i hverandre og vil absolutt fortsatt være gift, men vi må finne en måte å stoppe disse kranglene på, for vi synes de ødelegger mye. Har dere noen råd?»
Hilsen et hissig par

Svar fra familievernet:

Mange vil nok kjenne igjen det du forteller. Krangelen har kommet godt i gang, du er fylt av sinne og negative følelser. Det er da de styggeste ordene kommer, ord vi vet gjør den andre vondt. Det tar lang tid før det blir bra igjen, og det ødelegger mye for dere. Det er lett å kalle hverandre dumme ting, eller å true med å gå ut av forholdet.

Kroppen går i forsvar

Vi vet at det skjer mye i kroppen når vi blir opprørte og sinte. Hjertet slår fortere og kroppen gjør seg klar til forsvar. Fra naturens side har vi måter å handle på når kroppen sender signaler om at vi er i fare. Det kommer fra den gangen vi levde under mer primitive forhold. Det var nødvendig å handle raskt for å overleve. I dag er vi sjelden utsatt for angrep av rovdyr, men det moderne mennesket kan fortsatt bli veldig redd.

Ta en pause

Når kroppene våre er i alarm og oppfatter fare, bruker vi områder i hjernen som ikke er spesielt gode til å tenke klokt. Det blir vanskeligere å ta gode valg og planlegge. Vi handler og snakker uten å tenke oss godt om.  Kroppen trenger en pause for å roe seg ned igjen. Det kan altså være lurt å ta en pause når dere krangler. Bli enig om å ta en pause når dere kjenner at dere begynner å bli ordentlig sinte. Ta minst en halvtimes pause. 

Sånn kan dere bruke pause når dere krangler:

  1. Dere må være enige om at dere ønsker å bruke pause, og respektere hverandre når det gjelder.
  2. Dere må finne et avtalt pausesignal, eksempel å si «pause» eller avtale et tegn.
  3. Den som kjenner behov for pause må si/vise tegnet, og krangelen skal stanses med en gang. Det kan være lurt å gå fra hverandre og være i forskjellige rom. Dere må ta en pause i å snakke om det dere ikke er enige om. Den som har bedt om pause må også ansvaret for å ta opp det dere snakket om igjen senere.
  4. Den andre personen har ikke lov til å fortsette diskusjonen eller følge etter den andre. Dette kan være vanskelig, og det er derfor nødvendig at dere er enige om dette.

Dette er ikke en måte å la være å snakke mer om det som er vanskelig, men teknikken kan brukes for å avslutte før dere blir for sinte og dere sier de styggeste tingene.

Hvis begge har lyst til å prøve denne teknikken, går det an å øve en gang eller to uten at dere er midt i en stor krangel. Kanskje kan det være en måte dere kan unngå de styggeste kranglene?

Det er fint at dere vil jobbe for å få det best mulig sammen når dere er så glade i hverandre.