Oppdrag fullført: USAs president Barack Obama kunne tidlig i dag opplyse om at lederen for terrornettverket Al-Qaeda, Osama bin Laden er drept av amerikanske spesialstyrker, ifølge det Hvite Hus
Veldig mye må gå Obamas vei for at han skal bli gjenvalgt neste år som USAs president.
0Shares
USAs president Barack Obama vil gå inn om et års tid som en underdog i det amerikanske presidentvalget neste høst etter den siste tids nedslående meningsmålinger. 

Et gjennomsnitt av de siste store meningsmålingene viser at 51 prosent av den amerikanske befolkningen er misfornøyde med Obamas presidentgjerning, ifølge nyhetsbyrået DPA. Økonomien er vaklende, og arbeidsledigheten ligger på over 9 prosent offisielt, med langt større mørketall som mest sannsynligvis reflekterer virkeligheten. 

En annen måling utført på oppdrag av avisen Washington Post forrige uke viser at republikanske velgere er skråsikre på å ta tilbake det Hvite Hus, uansett hvem som blir kandidaten. Hele 83 prosent av spurte republikanere tror på maktskifte, mens 58 prosent av demokrater har tro på Obama-gjenvalg.

Skremmeskudd

Tidligere i høst kom presidentens offisielle gjenvalgskampanje i gang. Og selv tror jeg at målingene har kommet inn som et aldri så lite skremmeskudd for Obama selv og hele hans politiske team. Et skremmeskudd som viser at hele “yes, we can”-retorikken har måttet falle for realpolitiske hensyn. Entusiasmen fra 2008 over å bli USAs første svarte president har snudd seg til motbør, og kan fort bli til nederlag neste år.

Ufullført jobb

Obama er ikke lenger det nye friske pustet som den afroamerikanske presten i en sørstatskirke eller ungdommen med mexicansk bakgrunn fra California hadde håpet på. Han er blitt en president som (særlig etter mid-term-valget i fjor) lever på Senatets nåde. 
Rent politisk er også listen over ufullførte prosjekter lengre enn ønskelig. Han har ikke klart å innføre alle helsereformene han ønsket, ikke klart å stenge Guantanamo slik han lovet, og viktigst av alt ikke klart å få stormaktens finansielle situasjon på fote igjen. For mange amerikanere er det ikke Irak, Afghanistan, krisen i Hellas eller andre utenrikspolitiske situasjoner som er det viktigste, men om de har en jobb å gå til og ikke må tvangsinnløse boligen sin. 

Må kapre minoritetsvelgerne

Et svært spennende moment blir å se hvor mye støtte Obama vil i tiden fremover klare å samle blant minoritetsvelgerne. Denne gruppen var kanskje kjernen hans bak valgseieren for tre år siden, og er nødt til å bli mobilisert igjen i 2012 for at presidenten skal ha noe sjanse til å bli gjenvalgt.
Skulle han mislykkes her også er det absolutt fare på ferde.

I det hele tatt kan om ganske mange år fra nå kan dette presidentskapet, som det var stilt så store forventninger til, ende opp med å bli husket som et fotnote i en krisetid for verdens eneste gjenværende supermakt.