– Barn vil føle trygghet gjennom voksnes valg og ledelse.
Foto: Memox
Det er greit at du som forelder ikke ønsker å sende barnet ditt i skole eller barnehage, eller at du ønsker det, men jeg reagerer på at foreldre henger ut hverandre i sosiale medier, skriver Amélevi Hounou Rathleff.
Amélevi Hounou Rathleff
Latest posts by Amélevi Hounou Rathleff (see all)

Siden regjeringens kunngjøring om gjenåpning av landets barnehager og skoler kom, har det vært en voldsom reaksjon fra mange foreldre på sosiale medier, for eksempel Facebook-siden «Mitt barn skal ikke være den eksperimentelle kaninen for covid-19».

Barn blir smittet av bekymringer

Jeg er ikke lege, men en fagperson som ønsker å bidra til å skape fred og ledelse hos foreldre. Jeg jobber spesielt med utsatte familier som allerede er under et enormt press og er tynget av situasjonen. Akkurat nå ser jeg dessverre at flere og flere foreldre tviler på sin egen intuisjon og avgjørelser angående barna sine som skal tilbake til barnehage og skole. Det å ønske å sende sine barn i skole og barnehage, skaper dårlig samvittighet eller gjør at de føler seg som uansvarlige og dårlige foreldre.

Dessverre skaper det en ond sirkel der bekymrede foreldre blir til bekymrede barn. Men det er nå, spesielt i krisetider, at vi som foreldre må vise og bidra til trygghet for barna våre.

Vi kan alle ha forskjellige meninger om regjeringens gjenåpningsplan og selvfølgelig har vi vår fulle rett til det. Foreldre kan også velge å holde barnet sitt hjemme hvis de er redd for smittefaren.

Min appell er at det ikke skal sendes meldinger som signaliserer en skammelig irettesettelse til foreldre som velger å gjøre noe annerledes. La oss alle tenke på tonen i samfunnet vårt. Den kritikken foreldre retter mot hverandre i sosiale medier er ugreit. Det er faktisk foreldre der ute som er ekstra sårbare for denne tonen som sirkulerer i samfunnet nå.

La oss ikke henge ut foreldre som velger annerledes enn oss. Utsatt eller ikke. Valget er opp til hver enkelt forelder, ut fra deres særskilte behov.

La oss ikke henge ut foreldre som velger annerledes enn oss selv

Noen ganger glemmer vi at vi som mennesker har forskjellige forutsetninger og behov. De fleste utsatte familier er allerede under press, hvor både de og barna deres vil ha godt av å komme tilbake til skole eller barnehage.

La oss ikke tvile på andre menneskers foreldreevne og valg. La oss holde den gode tonen og vise lederskap for barna våre.

Våre barn må føle seg trygge og rolige. Barn vil være trygge gjennom voksnes valg og ledelse, så kjære foreldre: vis vei for barna dine.

Denne teksten ble første gang publisert i den danske avisen Kristeligt Dagblad 21.04.2020.