Fra det kulturelle brobyggerprosjektet «Discovering The land of our origin» av den frivillige organisasjonen CAN. Blogger Jeanette Elise Hildebrandt i norsk bunad sammen med aserbajdsjanske Elvin Ismayil på Ateshgah Ild-tempelet i Aserbajdsjans hovedstad, Baku.
Foto: Edmond Yang / Yang media
«Vi reiste til Aserbajdsjan med åpenhet og ydmykhet. Da oppdaget vi også mange ting som lignet det vi kjenner fra Norge. Slik ble en bro bygget», skriver Shervin Najafpour.
Shervin Najafpour

Dagens politiske klima, og en følelse av voksende diskriminering, vekker et kall til å bygge sterkere broer mellom kulturer og gjøre folk mer oppmerksom på at det er uvitenhet som skaper fremmedfrykt. Situasjonen inspirerer til å rette søkelyset mot kulturell brobygging 

En herlig blanding

Jeg er leder for brobyggerorganisasjonen CAN, og som en person som også ellers har bred erfaring fra flere bransjer og fra frivillig arbeid, bestemte jeg meg for å bruke min mangfoldige styrke og min stemme til å skape et unikt prosjekt. Prosjektets mål var å inspirere andre mennesker med tilhørighet i to kulturer til å finne likheter mellom disse og hedre dem. 

Som tidligere representant i rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo kommune, har jeg blitt kjent med mange sterke rollemodeller med flerkulturell bakgrunn både i Norge og i andre land. Mange av disse rollemodellene er barn av to verdener, og er levende eksempler på at kulturell brobygging og flerkulturell forståelse er en søyle og bidragsyter for integreringsarbeid. 

Som norskfødt, etnisk sør-aserbajdsjansk tyrker, kan jeg også, som mange andre med flerkulturell bakgrunn, føle meg klemt mellom to kulturer til tider. Dagens politiske klima og voksende diskriminering kan være ganske tøft å leve i. Bevisst eller ubevisst blir vi dratt inn i en sirkel der det samme dilemmaet gjentar seg: «Ja, jo men du er jo, tjaaa norsk, eller ja men du er ikke opprinnelig norsk… hvor kommer foreldrene dine fra?». 

Den nye serien til NRK Norsk-ish er et fantastisk eksempel på hva mange med en flerkulturell bakgrunn kan oppleve i det norske samfunnet. Og det er sinnsykt kult å kunne relatere til noen av problemstillingene som blir tatt opp gjennom serien. Det er ikke overdrevet å si at tusener har kjent seg igjen i en eller flere situasjoner serien beskriver.

I Thor Heyerdahls fotspor – og litt utenom

Kanskje det var akkurat derfor det falt naturlig for meg å bli inspirert og følge fotsporene til Thor Heyerdahl. Fordi jeg kjente en tilhørighet gjennom hans teori om likningene mellom Kaukasus og Skandinavia, som fremmer kulturarven til to av kulturene jeg selv tilhører.  

Prosjektets mål var å inspirere andre mennesker med tilhørighet i to kulturer til å finne likheter mellom disse og hedre dem

I boken Ingen Grenser publisert i 1999, hevdet Thor Heyerdahl at opphavet til vikingenes gud Odin vandret sammen med en stor gruppe fra Kaukasus til Skandinavia. Videre i boken står det at disse menneskene kommer fra dagens Aserbajdsjan. Teorien er omdiskutert, men Thor Heyerdahls teori skapte stor begeistring blant aserbajdsjanere som også fikk et nærmere forhold til Norge og norsk historie, spesielt norrøn mytologi. I 2010 ble han hedret med en byste i landsbyen Kish, nær Sheki i Aserbajdsjan, for de viktige bidragene til kulturell brobygging og veldedighet i landet. 

Sammen med et kreativt team fra Norge, Creative Art Director Edmond Yang og blogger Jeanette Elise Hildebrandt, dro vi sommeren 2019 til Aserbajdsjan for å følge i Thor Heyerdahls fotspor. Verken Edmond eller Jeanette hadde besøkt Aserbajdsjan før og visste egentlig ikke hva som ventet dem, annet enn et spennende land som enten skulle imponere eller skuffe dem. For det har seg slik at Aserbajdsjan er et land man sjeldent hører om i norske medier, jeg personlig mener at det er et svært undervurdert land som har mye spennende å by på. 

Under reisen ble vi alle tre fasinert over hvor lik runene i Gobustan-området i Aserbajdsjan er sammenlignet med runene i Norge. I tillegg til dette minnet mye om fjellområdene i Shamakhi oss om Vestlandet, og de nasjonale draktene som blir brukt under spesielle høytider og dager er lik den norske kulturen. Disse likhetene bekreftet vår teori om at uvitenhet skaper fremmedfrykt. For å kunne få en bedre kulturell forståelse, må alle være villige til å lære å respektere andre for sine ulikheter, og tørre å bli kjent med andres kulturer for å finne likhetene med sin egen. Vi ble kjent med nye smaker, opplevelser og severdigheter vi sent vil glemme. 

Bekjemp fremmedfrykt med brobygging

I etterkant, har jeg overrakt et bilde i gave til Norges statsminister, Erna Solberg, og ble fortalt hvor viktig jobb vi gjør for å bekjempe fremmedfrykt og hvor unikt prosjektet er. Den motiverende kommentaren fra selveste statsministeren, inspirerer meg til å fortsette med det viktige arbeidet for å bygge enda sterkere broer. 

Jeg håper at flere vil finne inspirasjon fra vårt prosjekt og sørge for å bidra til å bekjempe den økende fremmedfrykten gjennom kulturell brobygging. 

Red.anm: Denne teksten er skrevet før siste oppblussing av konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.