– Man trenger ikke å feire julehøytiden for å glede seg over at det er juleferie og fri. Alle barn har fri fra skolen og gleder seg til ferie, og det er likt enten man feirer jul eller ikke.
Foto: UNHCR
Mange unge ser fram til det å ha fri fra skolen, men ikke alle gleder seg til å ha mye tid med familien sin, påpeker Nedre Romerike familievernkontor i dette innlegget. 

Hallo,

Vi i vår familie feirer ikke julehøytiden, men skolene er jo stengt og alt preges av jul. Barna sier at «alle de andre barna feirer jul og får masse julegaver». Hvordan kan vi gjøre barna våre glade når vi ikke feirer jul?

Hilsen bekymret pappa

Hei,

Du er nok ikke den eneste som lurer på dette. Julen påvirker hele desember måned på så mange måter. Selv om det føles som om alle feirer jul i Norge, så er det mange som ikke feirer jul også. Og det er mange som feirer andre religiøse høytider enn jul.

Kanskje det er lurt å skille mellom å feire julehøytiden og å glede seg over at det er juleferie og fri? Alle barn har fri fra skolen og gleder seg til ferie. Det er likt enten man feirer jul eller ikke.

Kos dere med ferie

Når vi snakker med barn, forteller de at slik det er i hverdagen, blir det enda mer av i ferien. Når foreldrene krangler mye, blir det enda mer bråk i ferien. I de familiene hvor det drikkes mye alkohol, drikkes det mer i ferier. Barn som får mye kjeft av foreldrene, synes foreldrene blir enda sintere i ferier. Ikke alle gleder seg til å ha mye tid med familien sin.

Men det er også slik at de familiene som har det fint til vanlig, har det ekstra hyggelig i ferien. Selv om dere ikke feirer selve høytiden, er det jo fri. Mange velger da å kose seg med ekstra god mat, besøk av familie og å gjøre hyggelige ting sammen. Barn liker å gjøre ting sammen med foreldrene sine, som for eksempel lage mat sammen, gå tur eller spille spill. Noen gir også gaver, mens for andre blir det feil. Det viktigste for barn er kanskje at det ikke blir helt vanlige dager, men en ferie hvor dere har det fint sammen og gjør noe ekstra hyggelig. Det å planlegge sammen og glede seg er også en viktig del av ferien. Barn liker å vite litt om hva som skal skje.

Når «alle andre får»

For noen barn kan det være ekstra sårt å høre om vennene som har fått mange fine gaver. Det kan være vanskelig å forklare små barn hvorfor det er forskjell. Ungdom sammenligner seg med hverandre, og hvis noe er sårt, kan ungdommene vise det gjennom å bli sure og vrange. Noen velger da å minne om gavene som de får ved egen høytid, mens andre har kjøpt inn noen små oppmerksomheter for å understreke glede over og feiring av ferien. Her må man selv kjenne på hva som blir riktig.

Det kan kjennes vondt å ikke kunne gi barna sine det flotteste alternativet

Hos mange vil økonomien sette begrensninger, og mange populære ting er svært dyre. Det kan kjennes vondt å ikke kunne gi barna sine det flotteste alternativet. Forskjellene i økonomi blir ekstra tydelige for barna. Men kanskje er det vondeste dine følelser av å ikke strekke til. Hvordan kan du finne løsninger som gleder barnet ditt? Kanskje kan barn spare over tid til en ny telefon, og gaven kan være et lite bidrag i sparekassa?  Eller kanskje dere kan være kreative og finne akkurat den perfekte fornyelsen til rommet som ikke krever all verden av penger? Gaver må heller ikke være ting, det kan være gavekort på opplevelser. Planer som inviterer til felles aktiviteter kan jo passe ekstra godt nå. Det koster heller ikke noe å si noe pent til hverandre.

En fin tid for å respektere forskjeller

Jula kan også være en fin tid å minne barna på at vi må respektere forskjeller. Barn som klarer det, vil få det lettere. Vi kan lære barna våre å like hverandre til tross for ulikheter, og å være nysgjerrige på hverandre og på hverandres tro.

Hvis dere har det godt sammen i hverdagen, tror jeg dere vil få en fin juleferie som barna kan glede seg til! Om det er noe som er vanskelig i familien, så er det kanskje tiden for å prate sammen og løse opp i dette nå, slik at dere kan glede dere til ferie sammen. 

Familier som har det vanskelig kan søke hjelp på nærmeste familievernkontor. Vi vil gjerne hjelpe dere til å få en fredelig og god juleferie sammen som skaper gode minner.

Trenger du hjelp, oppsøk oss

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.