At det er tillatt å håne en religion betyr ikke at man er nødt til å gjøre det. Karikaturer av profeten sårer ikke bare ekstremismer – det sårer alle muslimer. Her den afghanske 15-åringen Jamal, fra filmen In This World.
Foto: Screenshot, In This World (2002)
Profeten Muhammed ﷺ er ikke «ekstremistenes profet», han er alle muslimers Profet. Å lage karikaturer av han er et hån mot alle muslimer, skriver Vegar Jørgenstuen i dette innlegget.

Den siste tiden har vi sett enkelte voldshendelser som følge av at islamofobe karikaturer av Profeten Muhammed ﷺ har blitt vist frem. Disse angrepene er begått av enkeltindivider og fordømmes av islam og muslimer verden rundt. De færreste går så langt at de tyr til voldsbruk, men de aller fleste muslimer føler seg mobbet av disse islamofobe karikaturene. Vi føler oss tråkket på.

Unødvendig med provokasjon

Profeten Muhammed ﷺ er i våre øyne det mennesket som vi skal streve etter å være som. Han er for oss det beste eksempelet på hvordan vi kan oppnå perfeksjon i å praktisere vår religion. Vi ønsker å etterligne hans gode gjerninger, hans måte å spre godhet på og alt annet han måtte ha oppfordret til å gjøre. Han er vår rollemodell i alt fra hvordan vi behandler familie og fremmede, til hvordan vi skal håndtere vanskelige situasjoner med tålmodighet og hvordan vi skal forholde oss ydmyke under lettelse. Å se vår rollemodell bli vanæret og at dette i tillegg blir presset frem som et symbol for ytringsfrihet forsterker reaksjonene.

Det blir sagt at islam skal måtte tåle den samme behandlingen som kristendommen har måtte tåle gjennom årenes løp, men dette betyr ikke at man skal måtte provosere muslimer til å akseptere mobbing. Det betyr ikke at man absolutt må fremme latterliggjørende bilder av profeten Muhammed ﷺ, kjente muslimske personligheter eller andre fremstillinger med islamske elementer. 

Mangel på anstendighet

At noen stater tillater å mobbe og håne en religion betyr ikke at man gå å gjøre nettopp det. Et eksempel på dette er satiremagasinet Charlie Hebdo sin karikatur av den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan etter sistnevntes reaksjon på Emmanuel Macrons uttalelser i sammenheng med drapet på Samuel Paty. Stemningen var allerede dårlig etter den tragiske hendelsen og etter Macron og Erdoğans uttalelser. Midt oppi dette heller Charlie Hebdo enda mer bensin på bålet ved å publisere en karikatur av Erdoğan som en øldrikkende mannssjåvinist som løfter på kjolen til en hijabkledd kvinne. 

Signalene dette sender er at man har total mangel på respekt for andre og det andre setter høyt

Signalene dette sender er at man har total mangel på respekt for andre og det andre setter høyt; nemlig deres religion. Slikt skaper splid og fiendtlighet mellom nasjoner og folk. Selv om enkelte vil bruke ytringsfrihet som skjold for å forsvare slike ufyseligheter, viser dette i realiteten en total mangel på folkeskikk og anstendighet.

Fører til mer rasistisk motivert vold

Det er nettopp i slike sammenhenger at man burde tone ned situasjonen ved å la være å fortsette det som tydeligvis har skapt uro i samfunnet. Magasinet har selv uttrykt at det ikke har planer om å slutte med provokasjonene til tross for volden som oppstår. Dette fordi de selv mener at de provoserer ekstremister, men i virkeligheten provoserer de ikke ekstremister, de provoserer alle muslimer. Profeten Muhammed ﷺ er ikke «ekstremistenes profet», han er alle muslimers Profet. Derfor vil det å lage stygge karikaturer av han være et hån mot alle muslimer.

Det er sårende når millioner av mennesker ler av bilder som fremmer usanne islamofobe stereotypier av din rollemodell og rettesnor i livet. Ikke bare sårer det, men det fører til mer muslimhat og rasistisk motivert vold mot muslimer.

Det er veldig enkelt å se resultatene av hele karikaturstriden og det er tydelig at det ikke bringer noe godt med seg. Det gir ingen mening at man skal misbruke ytringsfriheten til å finne ut hvor skoen trykker mest for så å fortsette å normalisere islamofobi og mobbing av en allerede sårbar gruppe i samfunnet. Å støtte folk i å lage slike nedverdigende karikaturer av muslimenes profet viser mangel på empati og folkeskikk.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.