«Superkroppen» viser blant annet voksne mennesker nakne, og vises ofte i norske klasserom. – Skolen skal vise respekt for elevene og foreldrenes religiøse og filosofiske overbevisninger, skriver Doris Amland.
Foto: NRKs nettsider
Elever kan få fritak fra undervisning. Samtidig har læreplanene mål for hva slags kompetanse elevene skal oppnå, skriver Doris Amland i sitt tilsvar i debatten om «Superkroppen».
Doris Amland

Rahma Vetlesdatter Søvik etterlyste i et Utrop-innlegg den 21. februar skoleeiere og skoleansattes lojalitet til paragrafen om fritaksretten. Dette i forbindelse med NRK Super-serien «Superkroppen», ofte vist i klasserom i grunnskolen.

«Hensikten med ‘Superkroppen’ er nok alle enige om, men ikke metoden», skrev Rahma Vetlesdatter Søvik i Utrop den 21. februar.
Foto : Faksimile, Utrop 21.02.2021.

Ifølge Opplæringsloven kan elever få fritak fra undervisning som de kan oppleve støtende eller krenkende utfra sin egen religion eller livssyn. Da skal skolen legge til rette for tilpasset opplæringen innenfor læreplanen. Skoleeier, altså kommunen eller fylkeskommunen, har ansvar for elever og foreldre årlig får informasjon om reglene for fritak.

Læreplanene har mål for hva slags kompetanse elevene skal oppnå. Hva slags innhold, undervisningsmateriell og metoder lærerne velger å bruke for at elevene skal oppnå den kompetansen, er i stor grad opp til lærerne. Skolen skal vise respekt for elevene og foreldrenes religiøse og filosofiske overbevisninger.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.