Flott med Barack Obamas innsettelse so USAs første fargede president, men med tanke på at det tok omkring 400 år for denne begivenheten å finne sted, kan det ikke brukes som eksempel på progressiv representasjon.
Foto: White House Archives
USAs presidenter, det engelske og det norske kongehuset er cirka like dårlige på å speile samfunnets mangfold – og Aftenposten er kanskje like ille, skriver Patji Alnæs-Katjavivi i dette innlegget. 

Ifølge Aftenpostens politiske redaktør, Kjetil Alstadheim, er monarkiet, både i Storbritannia og her i Norge, i krise. De klarer ikke, som familiebedrifter, å speile det mangfoldet som finnes i det moderne samfunnet de eksisterer for å tjene. Dette på grunn av biologiske begrensninger. 

USA som forbilde

Enten må mangfoldet giftes inn, eller fødes inn i monarkiets «blå blod». Kommentaren til Alstadheim krydres med en smilende karikatur av dronning Elisabeth II som har farget hele ansiktet sitt med en svart tusj («blackface»?). 

Som kontrast brukes Barack Obamas innsettelse som USAs 44. president som et eksempel på progressiv representasjon, og bevis på at monarkier – som institusjoner – er utdaterte treiginger. 

Representativt mangfold – i kongehuset og i Aftenposten

Det er pussig at Alstadheims forbilde innen «raskt fremskritt» er en republikk som har brukt fire hundre år – herunder to hundre og femti år med demokrati – før den klarer å få valgt inn en leder med brun hud. Til sammenligning har Norges kongefamilie eksistert i bare litt over ett hundre år, så de har fortsatt tre hundre år på seg til å klare å imponere Alstadheim.

Siden representasjon er noe han er opptatt av, etterlyser jeg Alstadheims forklaring på mangelen på representativt mangfold i redaksjonen – og staben for øvrig – hos mediehuset Aftenposten. Uansett intensjon, kanskje det er manglende representasjon som kan forklare valget av karikaturen som er benyttet av Aftenpostens redaksjon.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.