Basert på utsagnene i et innlegg av Anders Tronstad kan jeg ikke annet enn å tolke det som at Tronstad her mener at det er uvante hudfarger som rett og slett er den store trusselen når befolkningen endrer seg.
Foto: Husfliden
Hva er det helt konkret du mener er trusselen i det du kaller befolkningsutskiftningen, færre mennesker med hvit hud?, spør Lena Iren Horie i dette innlegget.
Lena Iren Horie
Latest posts by Lena Iren Horie (see all)

«Nordmenn blir en minoritet i eget land». Torsdag skriver Anders Tronstad et innlegg hvor han blant annet kommer med utsagn som dette. I innlegget sitt argumenterer Tronstad for at befolkningssutskiftningen som trussel mot norsk folk og kultur er reell, og prøver å male et bilde av at nordmenn altså kommer til å bli «en minoritet i eget land» fordi innvandrere aldri kan bli nordmenn. 

«Hvis dagens utvikling fortsetter uendret, er det uunngåelig at nordmenn på sikt blir i mindretall i sitt eget land», skrev Anders Tronstad den 15. april.
Foto : Faksimile, Utrop 15.04.2021.

«Ekte nordmenn»

Tronstad viser til at det «kun» ble født 40 000 «etnisk norske barn» i 2016. Her vil jeg skyte inn at jeg, en hardbarka nordlending med to lyshudede foreldre, fødte mitt første barn i 2016. Jeg spør meg om Tronstad oppriktig mener at mitt barn ikke er etnisk norsk? Hun ble jo tross alt født med «innvandrerfar» og deler ikke min lyse hud og blå øyne. Det hindrer henne på ingen måte i å være like norsk som meg.

«Man blir ikke nordmann på grunn av adressen», skriver Tronstad. Barn som blir født av foreldre som har norsk statsborgerskap er ved definisjon norske barn. Det holder at bare én av foreldrene har det. Tronstad synes derimot ikke at definisjonen av nordmenn er god nok, og mener at SSB «trikser med tallene». 

Videre linker Tronstad til et innlegg i Resett, skrevet av Erling Marthinsen, som omhandler «sosiale forestillinger». Innlegget beskriver hvordan Marthinsen mener at det å blande kulturer er intet annet enn fatalt for «ekte nordmenn». Han drar frem et eksempel uten kilder om at muslimer er voldtektsmenn og mener at «ekte nordmenn» ikke voldtar, eller i det minste vet at det de gjør er galt, mens muslimer, ifølge Marthinsen personlig, ikke syns at voldtekt er galt. Dette eksemplet brukes for å vise at «ekte nordmenn» og «innvandrere» ikke bør blandes. Dette er hårreisende lesing og en bisarr sidenotis til Tronstads argumenter. 

Ingen fare for å miste gammel norsk kulturarv

Beskrivelsene om «sosiale forestillinger» som frontes i innlegget til Marthinsen er dessuten ganske virkelighetsfjerne satt i konteksten som Tronstad ellers fører i innlegget sitt. Barn født med to eller en forelder med innvandringsbakgrunn går som oftest i barnehage her i Norge, deretter på norsk skole, de får seg norske jobber i Norge. Foreldrene deres betaler begge skatt, handler på lokalbutikken, den nærmeste IKEA, og ordner med ski til skidagen. 

Barn som blir født av foreldre som har norsk statsborgerskap er ved definisjon norske barn

Kanskje spiser de ikke like mye kjøttkaker og fredagstaco som noen familier her til lands gjør, men de deltar på dugnad, de som kan stemmer ved valg og de blir politikere, butikkmedarbeidere, gründere og helsearbeidere som jobber for resten av det norske folk. 

Jeg vil argumentere sterkt for at alle disse tingene jeg nevner er sosiale forestillinger vi har her i Norge. Og selvsagt tar folk med seg deler av sin kultur hit, men at det skal gjøre at vi mister gammel norsk historisk kulturarv og skikker til den graden at vi som har opptil flere generasjoner av lyshudede slektninger blir en minoritet har jeg ingen tro på at blir en realitet.  

Er ekte nordmenn hvite?

Basert på utsagnene i innlegget kan jeg ikke annet enn å tolke det som at Tronstad her mener at det er hudfargen som rett og slett er den store trusselen. Det er lett å skjønne at når betegnelsen «etnisk norsk» og «ekte nordmenn» står som motstykke til barn «født av innvandrermor», så er det ikke nok at barna mine snakker kav trønderdialekt, ser på Fantorangen og leker «Elsa og Anna» (de to norskeste prinsessene Disney har å by på). Det at Tronstad attpåtil linker til en islamfiendtlig tekst fra Resett gjør det i tillegg klart at det er ikke hvite innvandrere han sikter til. 

Så jeg vil derfor spørre Anders Tronstad rett ut: Mener du det er typisk norsk å være hvit? At ekte nordmenn er hvite? At vi må verne om den hvite hudfargen blant nordmenn? Hva er det helt konkret du mener som er trusselen i befolkningsutskiftningen, som du kaller det? Jeg syns det er viktige punkter å oppklare i teksten din. For sånn som den står nå, ser det helt enkelt ut som en hvitnasjonalistisk, høyreradikal konspirasjonsteori.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.