Ottoman-militærstyrker fører armenske menn fra Kharput til stedet de skal henrettes utenfor byen. Mars-juni 1915.
Foto: Armenian National Institute
Stortinget må anerkjenne det armenske, greske og assyriske folkemordet, skriver Alberte Bekkhus og Evdin Kerikorian i dette innlegget.
299Shares
Latest posts by Alberte Bekkhus og Evdin Kerikorian (see all)

 
Alberte Bekkhus          Evdin Kerikorian

Hva om vi fortalte deg at Norge i dag fornekter et folkemord, som mesteparten av Europa anerkjenner? Hva om vi fortalte at dette folkemordet ble en inspirasjon for framtidige folkemord? Det høres absurd ut, men dette er realiteten. Dette er historien om det armenske folkemordet, og en appell til den norske Storting om å anerkjenne det etter 106 år med fornektelse. 

Oljehandel før etikk?

Det første lovlige folkemordet kom ikke ut av det blå og det ble selve plantegningen for  senere folkemord i historien. Et folkemord som startet med «det armenske spørsmålet», med mål om en tyrkisk etnostat  der armerne måtte bli rensket ut både gjennom drap, religionstvang og assimilering.

I diskusjoner om det armenske folkemordet, kommer stadig dette spørsmålet opp: Hva har Norge å anerkjenne? Vi var ikke historisk involvert i det. Ja, det er korrekt, men argumentet evner ikke å se Norge verken fra et diplomatisk eller faktuelt ståsted. Norge står ofte mot andre makter når de driver med etnisk forfølgelse. Er det fra et ærlig ståsted når man ikke vil anerkjenne folkemordet? Er det for å blidgjøre vår NATO-allierte Tyrkia? Gjør vi det for å blidgjøre vår oljehandel i Aserbajdsjan? 

Vårt krav

Vi ser etnonasjonalismen vokse. Dersom Norge nekter å anerkjenne folkemordet, vil det videre bidra til rasisme og hat mot armenere, assyrere og grekere i Norge. Bare UDIs spørsmål om å sende familien Gahvejian ut av landet er en konsekvens av denne fornektelsepolitikken. 

Denne kampen er et spørsmål om solidaritet og ansvar

Denne kampen er for alle i verden som sloss for anerkjennelse av folkemord og egen historie. Denne kampen er et spørsmål om solidaritet og ansvar. Sist helg vedtok Rød Ungdom en uttalelse med dette tydelige kravet: Stortinget må anerkjenne det armenske, greske og assyriske folkemordet. Vi håper resten av politikken og ungdomspartiene er med oss i dette kravet.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.