Mange tar mer på sin egen telefon enn på kjæresten eller barna sine, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Parent map
For barns utvikling er det nødvendig med ansiktskontakt og interesse uten å bli avbrutt. Legg vekk telefonen noen timer hver dag, skriver Nedre Romerike familievernkontor i dette innlegget. 
212Shares

Hallo

Jeg er en dame på 32 år, med mann og to små barn. Dagene er travle, og jeg føler ofte at ikke tiden strekker til for de gode stundene. I det siste har jeg tenkt over at jeg bruker mye tid på telefonen min, at jeg har kontakt med mange gjennom den. Jeg har tenkt på å bruke den mindre, men det er vanskelig. Møter dere mange som kjenner det som meg?

Hilsen en som er klar for sommerferie

Mange av oss er glade i telefonen vår. Med den kan vi holde tett kontakt med våre kjære, følge med på siste nytt, ta bilder, underholdes og vise oss frem. Vi har blitt vant til at noe skjer hele tiden. Internasjonale undersøkelser viser at vi bruker gjennomsnittlig 5 timer hver dag på telefonen vår. Mange av oss har den alltid nær oss, og tar mer på telefonen enn kjæresten eller barna våre. Mye er bra med teknologien, men kan vi tenke oss at telefonen også får litt velfortjent sommerferie i år?

Mindre mobiltid gir mer tid til annet

Er du med på et lite forsøk i sommerferien? Tenk deg at du bruker telefonen bare halvparten av tiden. At du helt bevisst legger den bort og frigjør tid hvor du er helt til stede. Kanskje får du to timer ekstra hver dag?

Hva kan du bruke denne tiden til? Du kan gi tiden til barna dine. Kan det være en stund hvor du tar et bad med barna og dere fryder dere i vannet? Kanskje barna har lyst til å spille Yatzy med deg eller bygge verdens største sandslott? Det å lage et godt måltid sammen kan være noe alle gleder seg over, både det å planlegge, lage og ikke minst å nyte god mat sammen. 

Du har kanskje lyst til å gi tiden til kjæresten din

Du har kanskje lyst til å gi tiden til kjæresten din. Hvor ofte har dere stunder sammen hvor dere har god tid til hverandre? Tenk etter hva partneren din liker å gjøre. Er det mulig å overraske med noe du vet vil bli populært? Et annet alternativ er å gi tiden til seg selv. Lese en god bok, trene eller gjøre ingenting.

Tilstedeværelse er viktig

Det å være helt tilstede uten hele tiden å se på telefonen vil kunne kjennes godt. For utviklingen til barna er det faktisk helt nødvendig med ansiktskontakt og interesse uten hele tiden å bli avbrutt. Det å få noens fulle oppmerksomhet gjør at vi føler oss viktige for noen – og vi blir glade enten vi er barn eller voksne.

Kjennes det umulig ut? Det kan være vanskelig å gå glipp av noe. Her er noen tips:

  • legge telefonen inn på et annet rom et par timer hver dag
  • skru av lyden
  • fjerne noen apper som tar mye tid
  • få med deg en annen som også tar utfordringen

God sommer til deg og dine – med mange gode stunder!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.