Sivile kvinner og barn lider under Taliban-regimet, skriver artikkelforfatterne.
Foto: IOM
Taliban har ikke endret seg, de har kommet for å endre Afghanistan, skriver Arian og Arman Sakhizadeh i dette innlegget. 
Arian H Sakhizadeh og Arman H Sakhizadeh

Kjære Jonas Gahr Støre, Norges nye statsminister 

Gratulerer med valget. Vi hørte hva du sa, «Vi klarte det.» Visst gjorde dere det, og vi håper at den samme stemmen gjentar dette om fire år. Vi har tro på at du og laget ditt løfter og at dere vil kjempe for en mer rettferdig verden. 

Tilbake til diskriminering og undertrykkelse

Vi er to brødre som henvender oss til deg angående situasjonen i Afghanistan. Vi er begge født og oppvokst i Norge, barn av afghanske flyktninger som begge er født og oppvokst i Afghanistan. Faren min måtte flykte fra landet da Taliban forrige gang herjet og ødela landet. Nå skjer det igjen. 

Med noe hjelp av våre foreldre har vi laget denne henvendelsen med en bønn om tydelige holdninger fra Norge rundt situasjonen i Afghanistan i dag.

Kjære Jonas Gahr Støre: Ikke anerkjenn det nye Taliban- regimet i Afghanistan. Taliban har ikke endret seg, de har kommet for å endre Afghanistan. Det lille som tross alt er vunnet med bedre forhold for kvinner og jenter med hensyn til skolegang og økte rettigheter skal tydeligvis vekk, og landet skal tilbake til klassisk diskriminering og undertrykkelse utført av maktutøvere som ikke har noen støtte gjennom valg eller demokratiske spilleregler. 

Må ikke anerkjennes

Vi hører på nyheter fra Afghanistan og hører på diskusjon mellom være foreldre og andre afghanere. Vi føler med dem i tragedien de opplever når nyheter om «nyordninger» strømmer inn. Når vi så får disse nyhetene og ser hvor triste, sinte og fortvilte våre foreldre og andre afghanere blir, smitter dette over på oss. 

Talibans ideer oppfattes hos oss som vrangforestillinger, som farlige, som latterlige, grunnløse og vulgære. Hva slags rett skulle egentlig en gruppe mennesker med våpen ha til å overta makten i et land og diktere befolkningen til å gjøre hva de sier? 

Taliban er så langt fra politiske forhold i Norge at det er vanskelig å forestille seg

Mamma sier at menneskelig storhet kommer til uttrykk ved at forbrytelser og urett innrømmes og granskes i stedet for å skjules. Mennesker som har lidd urett skal ha oppreisning ikke fortsatt undertrykkelse. Taliban er så langt fra politiske forhold i Norge at det er vanskelig å forestille seg, men ennå viktigere, så langt fra hva flertallet, den største gruppen av mennesker i Afghanistan, ønsker seg. Derfor er det viktig: Taliban-regimet må ikke anerkjennes.

Skal Afghanistans mødre og søstre steines?

Så er det regimet som nettopp rømte fra Afghanistan. Kjære Jonas Gahr Støre: Ikke gi asyl til høytstående ansatte i den forrige regjeringen i Afghanistan. De fortjener ikke støtte. De fornærmet det afghanske folket, stjal ressurser, kvalte sikkerheten og bidro til utbredelse av fattigdom. Dette er umenneskelige kriminelle. Asylsøkere bør møtes med verdighet. Denne verdigheten fortjener ikke bedragere. 

«Vi dro ikke til Afghanistan for å bygge et system», sa Joe Biden. Detter er en svært dårlig unnskyldning for å støtte et korrupt regime og deretter overlate landet til en gruppe som bare har undertrykkelse som mål. De har kun sine egne forskrudde synspunkter. Valg og andre demokratiske skikker skal ikke brukes, bare tvang og rå vold.

Vi henvender oss derfor til alle som snakker om rettferdighet. Hva blir skjebnen til mennesker som vil utvikle sine individuelle friheter og mest grunnleggende rettigheter under Talibans kontroll?

Hvor havner rettferdighetene til landets mødre og søstre? Må de igjen sitte hjemme uten innflytelse?

Vil de fortsatt bli steinet offentlig foran noen få blodtørstige og voldelige menn?

Taliban har ikke endret seg

Vi henvender oss til deg, Jonas Gahr Støre, men også til alle andre med innflytelse, og også på vegne av millioner av andre henvender vi oss til det internasjonale samfunn med menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty og andre: Ikke la Afghanistan være i ferd! Menneskene i våre foreldres fødeland må ikke overlates lidende til dette skrekkregimet. Et regime som undertrykker fredelige, sivile demonstrasjoner med pisk og våpen. Spesielt holdningen til kvinner viser at de ikke har forandret seg.

Igjen: Taliban har ikke endret seg, de har kommet for å forandre Afghanistan, slette sporene av det lille som er vunnet i den tiden de ikke har hatt makt.

Hjelp Afghanistan og afghanere, ikke anerkjenne Taliban- regjeringen!

Vi håper på svar.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.