I år var det bare 77,2 prosent som stemte ved valget. Hva vil skje om det fortsetter å gå nedover?, spør skribentene.
Foto: Tore Fjeld, Stortinget.no
Om folket slutter å engasjere seg, dør demokratiet etter hvert ut, skriver Najma, Rebekka, Iben, Hadiija, Josefine og Alise i dette innlegget. 
23Shares
Latest posts by Najma, Rebekka, Iben, Hadiija, Josefine og Alise (see all)


Najma, Rebekka, Iben, Hadiija og Josefine (Alise ikke avbildet)

Velger du å ikke stemme fordi du er usikker på hva du vil stemme? Eller tenker du at valget ikke angår deg? Vi er seks jenter fra Lierbyen skole som engasjerer oss i demokratiet. Vi ønsker å informere om hva et demokrati er, hvordan man kan følge med på politikken og hvilke konsekvenser det har for et demokrati når vi opplever lav valgdeltakelse. 

Alle stemmer er like mye verdt

I år var det bare 77,2 prosent som stemte ved valget. Hva vil skje om det fortsetter å gå nedover? Norge er på mange måter verdens mest velfungerende demokrati, men i et demokrati er vi avhengig av alle innbyggerne. Demokrati betyr folkestyre og er et styresett hvor folket får være med på å påvirke og bestemme i landet.

Statistikken er hentet fra Statistisk sentralbyrå.
Foto : Statistikken er hentet fra SSB

Ifølge statistikken er det kun 5-15% av mennesker med innvandrerbakgrunn, spesielt fra østeuropeiske land, som stemmer. Statistikken under viser også de med lavest valgdeltakelse, der kategoriene er utdanning, alder og kjønn. I Norge er det ingen stemmer som er mer eller mindre verdt enn andre. Det vil si at alle stemmene er likestilt. I Norge er det hemmelig valg. Det betyr at du kan stemme hva du vil uten at noen får vite hva du har stemt. 

Hvis demokratiet dør

Det kan være vanskelig å vite hvordan man kan sette seg inn i den norske politikken. Om man finner fram til de riktige kildene, er det lett å oppdatere seg og lære mer om det norske demokratiet. Først og fremst er det lurt å tenke over hvilke verdier og meninger som betyr mye for deg. Er du opptatt av skatt? Brenner du for abortloven? Deretter kan du fordype deg i de ulike partiene og hva de mener. Alle de fremste partiene har sine egne sider på internettet. Der kan du lese om deres hjertesaker, planer for fremtiden og meninger. Da finner du garantert et parti som mener mye av det samme som deg! 

I Norge er det ingen stemmer som er mer eller mindre verdt enn andre

Om folket slutter å engasjere seg, dør demokratiet etter hvert ut. Det resulterer i at en liten gruppe sitter med all makten. Dette styresettet kalles for diktatur. Da har folket plutselig ikke noe de skulle ha sagt lenger når det gjelder hvordan landet skal styres. Vi trenger at du engasjerer deg. Om du ikke gjør det for din del, gjør det for vår del!

Det neste valget i Norge er kommunevalget. Da vil vi at så mange som mulig får brukt stemmeretten sin. Vi under 18 år kan ikke stemme, men det kan du!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.