På 17. mai kan vi med fordel feire mangfoldet i Norge – på den måten vi er komfortable med.
Foto: Faksimile, YouTube, kortfilmen Krampaktig (Kristoffer Joner, Téa Grønner Joner, Gine Therese Grønner)
Urfolksperspektivet har helt blitt glemt i flaggdebatten, skriver Simen Bondevik i dette innlegget. 

Hvert eneste år blir det en stor debatt om andre flagg enn det norske har noe å gjøre i 17. mai-toget. Og det skjedde selvsagt i år også. En hel haug av politikere, samfunnsdebattanter og influencere har vært ute og sagt de mener det bare burde være norske flagg i 17. mai-toget. Blant annet har leder for 17. mai-komiteen i Hønefoss vært tydelig i talen: de ønsker bare norske flagg i toget.

Vi må være stolte av det flerkulturelle samfunnet vårt

Man kan spørre seg hvorfor folk i det hele tatt gidder å ta denne debatten? 90 % av alle flaggene jeg så i toget var norske, så dette er ikke et reelt problem en gang.

Men uavhengig av hvor mange prosent norske flagg det per i dag er i toget – hvis jeg for eksempel nettopp hadde kommet som flyktning til Norge, fra for eksempel Ukraina, ville det nok vært ganske naturlig for meg å gå med både det ukrainske og norske flagget på nasjonaldagen. Innvandrere fra andre land er en viktig del av kulturen vår. Jeg synes vi skal la de vise det. Og det flerkulturelle samfunnet vårt burde vi være stolte av, ikke redde for.

Nasjonaldagen – slik du vil ha den

I tillegg er det også naturlig for mange samer å gå med med samiske flagg i 17. mai-toget. Urfolksperspektivet har helt blitt glemt i denne debatten. VG kunne fortelle om Magnus på 5 år som gikk i barnetoget med kofte og samisk flagg. Han opplevde flere ubehagelige situasjoner som følge av dette, og fikk flere slengbemerkninger om at det samiske flagget ikke hørte hjemme på 17. mai. De som kommer med slike utsagn har ikke bare misforstått norsk kultur – de har også misforstått hvorfor vi feirer nasjonaldagen vår.

Mangfold er bra for samfunnet vårt, og det er ikke skadelig for 17. mai.

Selvsagt er 17. mai Norges nasjonaldag. Og ja – det ville vært litt rart om ikke det var mest norske flagg i toget. Jeg går også selv med norsk flagg på 17. mai, fordi det er det som er naturlig for meg.

Men likevel er mitt største ønske til nasjonaldagsfeiring neste år at folk dropper å bruke så mye krefter på å prøve å nekte noen å gå med det flagget de vil. At folk med samisk bakgrunn eller noen som har kommet hit som flyktninger går med sitt flagg er ikke til hinder for at du får feire nasjonaldagen på den måten du ønsker.

Gå med det flagget du vil – det truer ingen

Forøvrig er det også litt ironisk med alle de som befinner seg på ytterste høyre fløy som hele året rundt er så voldsomt opptatt av ytringsfrihet, men akkurat på 17. mai så vil de forby ytringer de ikke liker. Det får jeg rett og slett ikke helt til å henge på greip.

Mangfold er bra for samfunnet vårt, og det er ikke skadelig for 17. mai. Folk må få lov til å gå med de flaggene de selv ønsker. Så vil det nok i fremtiden også være klart flertall av norske flagg i toget. Det klarer vi uten å henge ut folk som velger noe annet.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.