Å oppleve en sint og beruset far kan være en skremmende opplevelse for å et barn.
Foto: Raising Children
«Når tiden går, og barnet får snakke og bearbeide følelser, kan mye godt skje»

Hei.

Mannen min og jeg har vært skilt i fire år. Vi har to barn på seks og ni år sammen. En jente og en gutt. Problemet er at barnas far er alkoholiker, og skal nå i behandling. Barna har dessverre opplevd å se han full flere ganger. Da blir de veldig lei seg og fortvilet. Nå har vi kontakt med barnevernet, som skal snakke med oss alle sammen. 

Problemet er at gutten vår på ni år nekter å treffe pappa. Han sier at han aldri vil se han igjen. Som mor skjønner jeg at han har blitt skuffet, men tenker at det må vel være mulig å tilgi sin far. Alkoholisme er jo en sykdom. Hva kan vi gjøre for å hjelpe han og far med å finne tilbake til hverandre?

Vi har felles foreldreansvar der barna bor fast hos meg og treffer far en dag i uken, samt en langhelg hver annen uke.

Hilsen fortvilet mor

Kjære fortvilet mor

Jeg skjønner godt at dette er en krevende situasjon. Barn trenger begge foreldre, og det blir vondt og vanskelig når barn ikke vil være sammen med en av dem.

Lytt til barnet

Du forteller at sønnen deres er tydelig på at han ikke vil se far. Det høres ut som dette er en gutt som er trygg nok til å uttrykke sin mening og stå for dette. Da har dere jammen gitt han ryggrad til å stå opp for seg selv. Det er i utgangspunktet en ressurs. 

Så kan jeg bare gjette på at han har blitt mye skuffet over brutte løfter. Mange med alkoholproblemer blir selv fortvilet av at de ikke klarer å kontrollere dette. Ja, det er som du skriver en sykdom som krever behandling. Heldigvis har far innsett dette, og har takket ja til hjelp. Da er han et godt stykke på vei. 

Når gutten deres er så tydelig på at dette har vært så vondt for han at han ikke vil treffe far, synes jeg dere skal ta det på alvor. Det er vondt for et barn å bli skuffet av den aller viktigste voksne. Det påvirker tilliten, og det han trenger aller mest nå er at du som den andre viktige voksne lytter til han. 

Gi barnet tid

Han trenger å bli hørt, og det er en reparasjon i seg selv! Han trenger tid, og noen trygge voksne som han kan snakke med. Det viktigste er at de trygge voksne tåler å se smerten hans, og tåler å høre at han kjenner seg sviktet. Vi ønsker alle at alt skal bli bra igjen, slik at vi slipper å stå i det som er vanskelig. Dette kan imidlertid ta tid, og det kan virkelig bli bra om han blir lyttet til nå. 

Unngå å mase eller presse han før han er klar. Når tiden går, og han får snakke og bearbeide dette, så kan mye skje. Akkurat nå trenger han mest av alt å bli anerkjent for sine følelser. Det er mulig at jeg tar feil nå, men kanskje var det dette som gjorde at ditt forhold til han tok slutt. Du kunne velge å gå, noe barna i utgangspunktet ikke kan. Nå er det slik at alle barn har rett til, og trenger, begge sine foreldre. Men noen ganger trenger også de en pause, og få lov å ta tiden til hjelp.

Familievernkontoret kan også være et sted å jobbe med reparasjon og gjenopprette tillit mellom far og sønn.

Lykke til!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.