Vi må ta ansvar for fellesskapet og våre medborgere. Vi må vise det med handlinger og åpne markeringer, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Yale News
Hat mot minoriteter oppstår ikke i et vakuum, skriver Akhtar Chaudhry i dette innlegget. 

Muslimer generelt har ikke ansvar for udåden som kostet liv, påførte mange skader og spredte frykt og fortvilelse i Oslo.

Det er kun gjerningspersonen som har ansvaret, akkurat som Manshaus og Breivik hadde for sine udåder.

Vi muslimer derimot – må ta ansvar for fellesskapet og våre medborgere. Vi må vise det med handlinger og åpne markeringer.

Muslimer skylder mye til fellesskapet og andre minoriteter som alltid har stilt opp når vi blir utsatt for hatkriminalitet, sjikane og vold kun på grunn av vår tro. Fellesskap stiller da opp for oss, gir oss støtte og beskyttelse.

Da skulle det bare mangle at vi gjengjelder denne rausheten.

Hat mot minoriteter oppstår ikke i et vakuum. Vi kan ikke fastslå om gjerningsmannen var utilregnelig i gjerningsøyeblikket, og eventuelt nivået av denne utilregneligheten.

Men slik forsker Lars Gule sier, selv handlinger begått i en slik mental tilstand oppstår ikke i et vakuum. Mennesker henter støtte og anerkjennelse for sine voldshandlinger fra gitte miljøer, og disses åpne eller skjulte holdninger.

Voldsproduksjon skjer ikke brått. Det er et sluttresult av en lang prosess.

I denne prosessen og inkubasjonsperioden henter personer som kan være tilbøyelige til å produsere vold, støtte for sin voldsproduksjon fra sine miljøer uten at miljøene er klar over det.

Det er ikke noe å legge skjul på at muslimske flertallssamfunn befinner seg der hvor europeiske samfunn befant seg på 1960- og 1970-tallet hva gjelder homofili.

Europeiske samfunn gjennomgikk krevende prosesser for å akseptere homofili og homofile. Enkelte lommer av europeiske samfunn sliter fortsatt.

Muslimer som har valgt å bosette seg i Europa må ta sjumilssteg og synkronisere seg med resten av samfunnet på dette feltet. Vi kan ikke be om betenkningstid eller ventetid.

Ting skjer her og nå. Mennesker krever og lider. De trenger vår oppmerksomhet og aksept.

Det er på høy tid at det inntas en bevisst holdning og et oppgjør med intoleranse i de deler av muslimske miljøer hvor intoleranse mot homofili og homofile eksisterer.

Disse holdningene er farlige. Svake sjeler henter støtte for voldelige handlinger herfra, uten at miljøene er klar over det eller aktivt sanksjoner voldsutøvelsen.

Vi har ikke ansvar for enkeltmenneskers handlinger, men vi må ta ansvar for fellesskapet.

Denne teksten ble først publisert i Nettavisen den 27. juni og publiseres i Utrop etter avtale med skribenten. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.