«Før vi giftet oss snakket vi om at vi ønsket oss barn, men aldri om hvor mange.»
Foto: NYC Health
«Å være uenig i antall barn man skal ha, er ikke uvanlig.»

Hei

Jeg er en kvinne på 31 år som har vært gift i fem år. Jeg og min mann har to barn, og det er jeg godt fornøyd med. Problemet er at mannen min vil ha flere barn, helst to til. 

Jeg mener at vi må ha tid til å ta oss av barna våre. Med flere barn må også høyere utgifter, samt flytting til et sted med bedre plass, tas med i regnestykket. Mannen min mener at dette ikke er noe problem. Vi har god økonomi, og vi deltar begge i barneoppdragelsen. Jeg orker ikke tanken på flere barn. 

Før vi giftet oss snakket vi om at vi ønsket oss barn, men aldri om hvor mange. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Hvordan skal jeg få han til å forstå?

Hilsen godt fornøyd tobarnsmor

Kjære godt fornøyd tobarnsmor

Å være uenig i antall barn man skal ha, er ikke uvanlig. Ulike ønsker kan skape konflikter i parforholdet. Dette er et stort tema som det ikke er lett å svare kort på, men jeg skal forsøke. 

Egne erfaringer spiller en rolle

Det dukker opp noen spørsmål mens jeg skriver nå. Kommer du selv fra en stor søskenflokk der du måtte kjempe om oppmerksomheten fra foreldrene dine, eller er du enebarn? Hvordan var dette for mannen din? Deres egne erfaringer med å vokse opp med mange eller få søsken kan være drivkraften bak ønsket eller behovet deres. Uansett svar, er dette et tema dere bør snakke om sammen.

Jeg anbefaler ikke å bli gravid mot ditt ønske. Det kan i så fall påvirke forholdet til dette barnet. Du har selvsagt gode argumenter, som tid og økonomi. Alle barn fortjener foreldre som har overskudd til dem. 

Få forståelse for hverandres behov

Vet du hva som ligger bak hans ønske om flere barn? Forstår han hva som ligger bak din vegring mot flere? Det kan være viktig å forsøke å se dette fra den hverandres perspektiv. Når man blir nysgjerrig på den andre, og hva som er drivkraften bak behovene, er det lettere å forstå. Vet du selv hva som er din drivkraft i at du ikke ønsker flere? 

Kanskje er det andre utenforstående som driver dette ønsket? Er det kultur, svigerfamilie, drømmer eller prestisje? Det er viktig å sette av god tid til å snakke om dette. 

Det er uansett et stort valg og ta, og dere bør være enige før dere går til det skritt å få flere barn. Dersom dere fortsatt står fast, er dere velkommen til familievernkontoret for bistand fra oss. Vi hjelper dere med å tenke høyt rundt dette, og kan eventuelt stille noen andre spørsmål rundt dette temaet.

Lykke til med et viktig valg!

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.