Den nordiske motstandsbevegelsen nærer grusomme og nynazistiske holdninger. På sine egne hjemmesider skriver de blant annet at «vår rases overlevelse og frihet er det absolutt viktigste målet med Den nordiske motstandsbevegelsens politiske kamp».
Foto: DNM
Vi trenger organisasjonsforbud mot nazistiske grupper, skriver Simen Bondevik i dette innlegget. 

Det var skremmende å se flere titalls maskerte nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerende gjennom hovedstaden vår lørdag formiddag. Politiet anslår at det var mellom 40 og 50 personer som demonstrerte.

Grusomme holdninger

Demonstrasjonen var ulovlig ettersom nynazistene verken hadde avklart markeringen med grunneiere på forhånd eller lyttet til politiets påbud underveis. Flere av nynazistene endte også opp i basketak med politiet, som Filter Nyheter dokumenterte på Twitter.

Til slutt ble 35 personer pågrepet og ifølge operasjonsleder Tor Gulbrandsen vurderes det nå anmeldelse mot flere for utøvelse av vold og for manglende etterkommelse av påleggene.

Den nordiske motstandsbevegelsen nærer grusomme og nynazistiske holdninger. På sine egne hjemmesider skriver de blant annet at «vår rases overlevelse og frihet er det absolutt viktigste målet med Den nordiske motstandsbevegelsens politiske kamp». De fremmer også voldsretorikk og terror. Antirasistisk Senter har lagd et notat som omtaler virksomheten.

Komfortable nynazister

Utrolig nok er organisasjonen ikke ulovlig i Norge. I motsetning til for eksempel Finland har nemlig ikke Norge noe organisasjonsforbud mot nazistiske grupperinger, som jeg tidligere har skrevet et innlegg om i Utrop. Et slikt forbud burde vært på plass for lenge siden.

[…] en ytringsansvarskommisjon bør etableres.

Heldigvis tar et samlet politisk Norge avstand fra Den nordiske motstandsbevegelsen og deres nynazistiske holdninger. Jeg tror vi alle kan stille oss bak byrådsleder Raymond Johansen sine ord: «Disse hatets apostler, som kun er her for å skape konflikt og splittelse, vil vi ikke ha i byen vår».

Når nynazister føler seg komfortable nok til å marsjere mannsterke gjennom byen er vi nødt til å gjøre mer for å bekjempe nazismen og disse grufulle holdningene. En god start vil være å utfordre våre folkevalgte politikere: hva annet enn å ta avstand vil dere gjøre for å bekjempe fremveksten av nynazisme i samfunnet vårt?

Vi trenger forbud mot nazistiske grupperinger

Vi er nå kommet til et punkt hvor det ikke holder med fine ord i seg selv, vi trenger også konkret politisk handling. Jeg tror ikke at mitt parti, Partiet Sentrum, nødvendigvis sitter på alle løsningene. Men jeg tror vi har noen forslag det er verdt å løfte i debatten: det nevnte organisasjonsforbudet mot nazistiske grupperinger må på plass, en ytringsansvarskommisjon bør etableres, utvide sanksjonsmulighetene mot hatkriminalitet og kampen mot utenforskap må løftes mye høyere på den politiske agendaen.

Norge skal være et trygt land for alle å leve og bo i. Tilstedeværelsen til nynazismen, som er en strukturell rasistisk og antisemittisk ideologi, i samfunnet vårt ødelegger for dette. Nå må de folkevalgte politikerne ta grep. Ingen nazister i våre gater.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.