Hege Haraldsen
Latest posts by Hege Haraldsen (see all)

Mange foreldre vet ikke at når de sender barna på skolen så er det det er en 36% sannsynlighet at deres barn sitter på første rad til lærere som trakasserer LHBTI-elever i skolen. Mange foreldre vet ikke at deres barn som er trans har en 45% sannsynlighet for daglig å oppleve negative holdninger fra medelever (Østlandsforskning (2018). Skeives levekår i Agder). 

Mange foreldre vet ikke at det er over 50% sannsynlighet at deres egne barn sier jævla homo til sine venner og bekjente i skolegården (Hilde Slåtten (2016). Gay-related name-calling among young adolescents. Exploring the importance of the context) 

Ikke tro at ditt barn ikke er en del av diskrimineringen, men forhindre at ditt barn er den som diskriminerer. 

Å bruke en del av en gruppe sin identitet som skjellsord er ikke akseptabelt for de aller fleste av oss. For barn og unge kan det være spesielt vanskelig å forstå det store komplekse bildet av konsekvensen dette kan få. Kunstverket The jævla homo effect av HEGEH illustrerer konsekvensene av å bruke jævla homo som skjellsord og konteksten hvor begrepet ofte oppleves å bli brukt. Dette er et kunstverk som skal fremstille bivirkningene av utenforskap og skal bidra til å skape trygge rammer og utfordre samfunnsdebatten her på Sørlandet.

De aller fleste av oss har kjent på følelsen av å bli latterliggjort i skolegården. Enten det er at man har klønet det skikkelig til og scoret mål for det andre laget i en kamp, har en uvanlig hårfrisyre, snublet oppi en sølepytt eller sagt noe feil. Men å bli latterliggjort, slått eller sosialt utestengt av årsaker som er konstante; elementer ved din identitet som du ikke har valgt; slik som hudfarge, funksjonsvariasjon, kjønnsidentitet eller legning. Å bli gjort til narr basert på disse delene av identiteten din er like mye dødvekt i en skolegård som det er på en arbeidsplass. For på arbeidsplassen har vi likestilt arbeidsliv, men gjør vi med likestilt utdanning? 

Jævla homo er det mest brukte skjellsordet i skolegården. De av oss som blir utsatt for homoskjellsord har større sjanse for å utvikle depresjon. Men det må ikke foreligge noen tvil, barn og unge som bruker dette uttrykket er ikke nødvendigvis innforstått med konsekvensene, hva det betyr, eller at det i tillegg til skolegården også blir brukt i de aller verste homofobiske voldsscenarioene. Barn og unge ser ikke ut til å ha kunnskap om bredden i konteksten til dette skjellsordet.

The jævla homo effect ble for første gang vist under Arendalsuka som et urban project mapping-verk ved Torvet i Arendal. Verket ble vist for andre gang på ARTendal under årets OUT utstilling. Utstillingen er Arendal på Skeivas årlige kunstutstilling på ARTendal i samarbeid med Bomuldsfabriken. 

En videre oppfordring går til alle foreldre: Spør barna dine om de bruker dette begrepet for å mobbe eller terge i skolegården. Uavhengig av svaret forklar så dem til din beste evne at det finnes mange som gjør det og hvorfor det ikke er greit.  

Ikke la ditt barn være en del av det komplekse bildet som driver LHBT personer inn i alvorlige konsekvenser det er vanskelig å komme seg ut av. Ikke la ditt barn ende opp som en 40-åring som fremdeles bruker begrepet når hen vitner et likekjønnet par som gifter seg. Ikke la ditt barn ende opp som den personen på byen som trakasserer et likekjønnet par ved å seksualisere dem.  

Ikke tro at ditt barn ikke er en del av diskrimineringen, men forhindre at ditt barn er den som diskriminerer. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.