Grotesk uttalelse på Frps lansmøte, mener Sven Henriksen om Siv Jensens utspill. Henriksen er skuespiller, dramatiker, forfatter og samfunnsdebattant

Jeg tenker hånden på hjertet, avlegg en ed om troskap mot landet ditt, enten er du med oss eller så er du mot oss! Noe strengt og paranoid McCarthy-aktig som jakter på skumle individer som har infiltrert landet vårt. Noen som har tilsneket seg statsborgerskap på papiret, men har hjertet sitt et annet sted, i et annet land, i en annen ideologi som ikke er rotnorsk, noen med en skummel agenda.

Hva er å være “norsk i hjertet”? Det er for det første et stort og forvirrende spørsmål, og det er etspørsmål som har mange feller i seg. Jeg føler meg ikke spesielt norsk i hjertet, og jeg skjønner heller ikke hva det betyr. Så er det slike som meg Siv Jensen sikter til siden jeg ikke har særlig sterkt utviklet fedrelandsfølelse? Men jeg er norsk på papiret, i passet mitt står det at jeg er norsk av nasjonalitet, noe som betyr at jeg er født i Norge. Men hjertet mitt, er det plassert i Norge? Jeg er glad i landet mitt, men jeg er ikke mer glad i Norge enn jeg for eksempel er i Amerika, Frankrike eller Hellas, tre land jeg reiser til ganske ofte.

Men jeg har altså ikke skrevet under på en erklæring om at jeg er norsk i hjertet selv om jeg er det på papiret. Og det tenker jeg heller ikke å gjøre selv om jeg føler takknemlighet fordi jeg er født i Norge og ikke i ja, la oss si Kongo eller Syria. Men selv om jeg er glad for å ha blitt født her, er takknemlig for det betyr ikke det at jeg føler meg norsk i hjertet. Jeg føler ikke denne store svulmende gleden når jeg ser flagget vaier i rødt hvitt og blått, eller feller en tåre når nasjonalsangen synges. Men jeg har respekt for at andre gråter en skvett, men faller fort av lasset når kjærligheten til Norge blir så sterk at folk melder seg inn i FB-grupper som “Fedrelandet først” og “Slå ring om Norge!”

For å være ærlig synes jeg at Siv Jensens uttalelse i dag er direkte grotesk. Det tillegger noen mennesker noe lummert og farlig, en mistanke om at de ikke har rent mel i posen og ikke vil sine landsmenn vel. Jeg vemmes og blir litt kvalm.

Jeg skal ikke tillegge mennesket Siv Jensen motiver eller egenskaper, og hvem hun er i hjertet sitt vet jeg ikke. Mitt eget hjerte skal jeg selv ransake når timen kommer. Men at det kun er bosatt i “eget” land og hos mennesker som kun ligner meg selv kan jeg avkrefte. Det jeg har å si til politikeren Siv Jensen er at jeg synes dette er langt under pari og direkte rasistisk. Og det eneste som er bra med det er at nå vet vi endelig hvor vi har henne.

Opprinnelig publisert på Sven Henriksens blogg, republisert med forfatterends tillatelse.