– Uansett hvilken religion du tilhører, skal du ha de samme mulighetene og rettighetene i samfunnet vårt, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Commons Wikimedia
Jeg ønsker meg et samfunn der alle kan tro eller ikke tro på akkurat det de vil, skriver Simen Bondevik i dette oppropet. 
438Shares

Å bekjempe islamofobien i samfunnet vårt handler i bunn og grunn om frihet. Frihet til å være den man er og tro på det man vil uten å bli trakassert, hetset eller angrepet. Frihet til å kunne gå i moskeen uten å bli hetset på vei inn. Frihet til å kunne gå med hijab uten at fremmede blander seg i hvordan du går kledd. Frihet til å være trygg på at du får være den du vil og praktisere troen din slik du vil. 

Utrygge på vei til moskeen

Noe av det som gjør meg aller mest provosert er å se den samfunnsutviklingen vi har hatt den siste tiden. Koraner brennes og muslimer hetses og de aller fleste politikere sitter helt stille og ser på. Sånn kan vi ikke ha det. Jeg mener at flere politikere må tørre å snakke ut og tale mot koranbrenning. 

Sånn jeg ser det er koranbrenning både sjikanerende og respektløst, rett og slett et direkte angrep på muslimers religionsfrihet og trygghet. Det bør ikke finne sted i Norge i 2023. 

Vi vet at muslimer er ekstra utsatt for hets, hatkriminalitet og angrep. Vi vet at mange føler seg utrygge på vei til moskeen. Vi vet at islamofobien i Norge er alt for tilstedeværende. 

Dobbeltmoral i norsk politikk

Og hver gang SIAN, Rasmus Paludan eller hvem som helst andre står utenfor moskeer og brenner koraner og hetser muslimer, uten at de møter tydelig motstand fra samfunnet og politikere, så blir det enda mindre trygt å være muslim i Norge. 

Alle vi som har en talerstol i samfunnet, og spesielt de av oss som er engasjert i politikk, må bruke stemmen vår til å si at dette ikke er greit. Personlig er jeg kristen. Jeg vet at hvis noen hadde stått utenfor kirka mi og brent bibelen, så hadde jeg følt meg både krenket og angrepet. Jeg vil tro de fleste i Norge er negative til brenning av bibler utenfor kirker, hvorfor er det da ikke flere som hever stemmen mot brenning av koranen og hetsing av muslimer?

Vi vet at muslimer er ekstra utsatt for hets, hatkriminalitet og angrep.

Jeg mener også at det er en gjennomgående dobbeltmoral i norsk politikk. Som rammer muslimer negativt. 

– Når et pride-flagg brennes er det en hatytring, når koranen brennes er det ytringsfrihet 

– Når en etnisk norsk ung kvinne går med skaut er det ingen som protesterer, men flere norske stortingspolitikere vil forby unge muslimer å bruke hijab på skolen

– Når kirkeklokkene ringer er det ingen som protesterer, men flere politikere tar til stadighet til orde for å forby bønnerop 

Respektløst og polariserende

Dette er ikke tilfeldigheter. Dette er resultater av en gjennomgående, systematisk diskriminering fra storsamfunnet mot muslimer. Det er farlig. Sånn kan vi ikke ha det. 

Jeg ønsker meg et samfunn der alle kan tro eller ikke tro på akkurat det de vil. Uansett hvilken religion du tilhører, skal du ha de samme mulighetene og rettighetene i samfunnet vårt. Du skal være like trygg. Og sånn er det ikke for muslimer i dag.

Kampen for et livssynsåpent samfunn med full religionsfrihet klarer vi bare å vinne sammen. Derfor synes jeg det er viktig at jeg som kristen tar til orde og sier ifra når SIAN står utenfor moskeen og brenner koranen. Det er så respektløst og polariserende. 

Samfunnet skal være like trygt for alle

Islamofobien må vi bekjempe. Det er en oppgave vi som er politikere må ta på et mye større alvor, og alle vi som enkeltmennesker må også gjøre det vi kan. Vi må si imot den rasistiske onkelen vår på familiemiddagen, vi må utfordre naboen som sier islamofobiske ting. 

Dette er en av mine store hjertesaker. Og jeg kommer til å fortsette å heve stemmen min i denne debatten. For vi trenger ikke flere tomme ord fra politikere om at «religionsfrihet er viktig». Vi trenger politikere som tør å stå opp mot koranbrenning og andre former for hets mot muslimer. Vi trenger politikere som vil likebehandle tros- og livssynssamfunn. Vi trenger politikere som løfter opp og frem muslimers trosfrihet. 

Samfunnet vårt skal være like trygt for alle. Ingen skal diskrimineres på grunn av sin religion. 

Innlegget er en forkortet versjon av en appell holdt på markeringen Nei til islamofobi den 15. Mars 2023.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.