Hei

Jeg skriver fordi jeg er ganske frustrert. Jeg og min mann har vært gift i 15 år. Vi har tre barn i alderen 4, 6 og 8 år. De siste årene har min partner ikke ønsket å ha sex med meg. Partneren min sier han er sliten, det er mye jobb med små barn, sier han. Han jobber selv mye. Jeg forsøker å være tålmodig, ikke mase, eller bli irritert. Jeg kjenner meg avvist av han, og lurer på om han ikke liker meg mer. Når jeg spør han om dette, så bare ler han av meg.

Hilsen engstelig dame

Kjære engstelig dame

Ja, dette er et tema som jeg er ganske sikker på at svært mange vil kjenne seg igjen i. Særlig blant småbarnsforeldre. Dere har barn i både barnehagealder og barn som går på skolen. Slik at jeg vil tenke at de krever en del oppfølging fra dere som foreldre. Dette er et tema som det ikke er lett å svare enkelt på, men jeg skal forsøke å stille noen spørsmål som du kan diskutere med din mann. 

Hva er intimitet?

Seksualitet eller intimitet handler om så mangt. La oss kalle det intimitet. Mange tror at intimitet (sex) handler om samleie. Det stemmer jo, men det er mye mer enn det. Intimitet handler om nærhet, trygghet og overskudd. Du sier ikke så mye om mannen din. 

  • Hvor sliten er han egentlig?
  • Trenger han mer hjelp? 
  • Bidrar dere like mye i oppgavene rundt hjem og barn? Ulik arbeidsfordeling kan skape irritasjon og avstand.

Det er mye som spiller inn på lysten til intimitet, for eksempel helse eller sykdom. Noen sykdommer eller tilstander, både fysiske og psykiske, gjør at man får mindre lyst på sex. Noen medisiner har også denne effekten. Noen trenger å få snakket om endringer etter at de ble foreldre. Hvordan har dere det ellers i parforholdet? Dersom dere er på et vanskelig sted i parforholdet kan det være at han trenger å få reparert noe, eller snakket om dere to som par først.

Å utforske hverandre på nytt

Intimitet starter med god kommunikasjon, både om dette temaet, men også om andre temaer. Er dere fortsatt nysgjerrige på hverandre? Eller har dere blitt mer praktiske samarbeidspartnere? Er dere fortsatt kjærester, eller glemmer dere dette i hverdagens kav og mas? 

Alt dette er av stor betydning for lyst og ulyst. Dette bør dere snakke om og utforske sammen. Her kan det dukke opp ting dere ikke visste om hverandre, eller rett og slett har glemt. Mange, særlig menn opplever det skamfullt å ikke ha lyst på intimitet eller sex. Mange tror det er noe galt med dem, og at menn alltid har lyst. Slik er det ikke. Sex er et overskuddsfenomen også for menn.

Dersom dette er et tema dere trenger hjelp til å utforske, er blant annet familievernkontoret et sted å søke hjelp. 

Lykke til med å utforske hverandre på nytt.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.