Den norske oversettelsen av en bok av den profilerte fascisten Renaud Camus skulle lanseres på Deichman midt i Oslo. Ville det gjøre biblioteket til et sted å være «for alle», spør artikkelforfatteren.
Foto: Erik Thallaug
Hatkriminalitet og sjikane kan ikke gjemme seg bak ytringsfriheten, skriver Simen Bondevik i dette innlegget. 

«Vi ønsker at Deichman skal være et fristed for deg, uansett hvem du er», står det så fint på Deichman-biblioteket sine hjemmesider. Men hva slags fristed blir egentlig Deichman for muslimer og andre med minoritetsbakgrunn, dersom Oslos største folkebibliotek hadde åpnet dørene for høyreekstreme og konspiratoriske arrangementer?

Profilert fascist ønskes velkommen

Vi var nok flere som sperret opp øynene da vi kunne lese nyheten om at Legatum forlag skal holde pressekonferanse og bokbad på Deichman Bjørvika. Legatum forlag utgir fascistisk, høyreekstrem og konspiratorisk litteratur. De har med god grunn blitt møtt med tydelig og velbegrunnet kritikk, blant annet fra forlagssjef i Humanist Forlag, Bente Pihlstrøm.

Denne gangen var det den norske oversettelsen av boken Dere skal ikke erstatte oss som skulle lanseres. Boken er forfattet av den profilerte fascisten Renaud Camus, som også skulle delta på pressekonferansen. Camus er kjent for å stå bak den høyreekstreme og rasistiske konspirasjonsteorien «Den store utskiftningen», som kort forklart går ut på at det føres en bevisst politikk for å erstatte Europas hvite befolkning med muslimer og innvandrere.

Vi må ta ytringsansvar når vi engasjerer oss

Ytringsfrihet er en viktig verdi i samfunnet vårt. Verken jeg eller andre i denne debatten ønsker å kansellere alle meningsmotstanderne våre. Dette handler om noe mer og annet enn en ordinær og saklig uenighet. Den planlagte pressekonferansen – som opprinnelig skulle finne sted i dag – og boken omhandlet et antidemokratisk, konspiratorisk og høyreekstremt budskap, som tidligere har inspirert Brenton Tarrant til massedrap på muslimer i New Zealand, og Philip Manshaus til drap på sin adopterte søster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og forsøk på massedrap av muslimer.

Et viktigere begrep i denne sammenhengen er ytringsansvar. Altså ansvar for hvordan vi ytrer oss og hva det vi ytrer gjør med både folk og samfunnet rundt oss. Hatkriminalitet og sjikane kan ikke gjemme seg bak ytringsfriheten. Vi er alle nødt til å ta det ytringsansvaret når vi engasjerer oss i det offentlige ordskiftet, både politikere og folk i forlagsbransjen.

Ingen rasister i våre bibliotek!

Den planlagte pressekonferansen og bokbadet møtte naturlig nok motstand i lokalsamfunnet. Blant annet mobiliserte Oslo mot rasisme til demonstrasjon utenfor Deichman Bjørvika i dag, parallelt med at pressekonferansen skulle avholdes.

Pressekonferansen og boken omhandleT et antidemokratisk, konspiratorisk og høyreekstremt budskap […]

Tillitsvalgte i Fagforbundet Deichmanklubben har også tatt tydelig til motmæle. I en kronikk i Dagsavisen skriver de blant annet at «Det er på høy tid at Oslo tar stilling til om dette er noe bibliotekene våre skal stille seg til rådighet som arena for». De etterlyser at politikere kommer på banen og stadfester biblioteksjefens kompetanse og myndighet til å avvise slike aktører.

Sofia Rana har også på en god måte oppsummert i et Facebook-innlegg hvor problematisk det er at høyreekstreme aktører får slippe fritt til på Deichman. Hun stiller også det betimelige spørsmålet: «Er det tatt hensyn til at mange besøkende også er gjenstand for rasismen som forlaget og forfatteren står for?»

Tidlig i 2020 la også Deichmans ledelse til rette for å ønske Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) velkommen i sine lokaler på Majorstua, og protester gjorde at arrangementet ble avlyst. Det var den gangen urovekkende å oppleve at de først ble ønsket velkommen, og det var betryggende å se at Deichman, etter store protester, til slutt snudde. 

Derfor er det ytterligere urovekkende at Deichman nå, enda en gang, først stiller med lokaler til tidligere nevnte pressekonferanse og bokbad, orkestrert av en åpenlyst rasistisk aktør, hvorpå de etter protester snur. 

Altså, det er ingen skam å snu, og det var en genuin lettelse å se at arrangementet ikke blir noe av, men er dette nå blitt en slags «vi-ser-om-det-går-strategi» fra Deichmans side? Jeg ber politikerne som nå har makt i Oslo, bibliotekssjefen ved Deichman og alle andre som kan ha innflytelse på dette: Vær konsekvente og vær tydelige. Slipp aldri høyreekstreme inn i varmen. Først da kan biblioteket bli – for å bruke Deichmans egne ord – «et fristed for deg, uansett hvem du er» 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.