Bruk stemmeretten din, for den har noe å si!

Politikk handler om prioriteringer. Hva skal prioriteres over noe annet i lokalsamfunnet ditt fra høsten av?
Foto: Flickr
Vi oppfordrer alle til å bruke stemmeretten sin. Du vil sannsynligvis ikke være helt enig med noen partier, men velg det partiet du er mest enig med og som du vil skal utvikle lokalsamfunnet ditt videre, skriver kronikkforfatterne i dette innlegget.
Tony Burner og Kjetil Kivle, toppkandidater for Drammen SV og Lier Høyre
Latest posts by Tony Burner og Kjetil Kivle, toppkandidater for Drammen SV og Lier Høyre (see all)

Kun 2% av befolkninga anser seg selv som aktive i et politisk parti. Andelen har vært nedadgående –  og av denne lille andelen er det noen få som stiller seg til disposisjon for å sitte i kommune- og fylkesting. Vi to er blant disse.

Vi er gode venner. Vi har kjent hverandre i mer enn 20 år. Tilfeldighetene gjør at vi bor i nabokommunen til hverandre, men det er mindre tilfeldig at vi er aktive i politikken. Begge har vært samfunnsengasjerte i mange år, og synes det er veldig spennende å få lov til å bidra i lokalsamfunnene de lever i. 

Når vi møtes som venner, diskuterer vi mye politikk. Selv om vi kan være uenige, er vi opptatt av å prøve å forstå den andre. Vi tror at veldig mange diskuterer politikk nesten daglig med de rundt seg, uten å nødvendigvis kalle det politikk eller være bevisst at mye handler om politikk. Er du samfunnsengasjert, er du nødvendigvis interessert i politikk. 

Politikk handler om prioriteringer. Hva skal prioriteres over noe annet i lokalsamfunnet ditt fra høsten av? Hvis kommunebudsjettet er som din bankkonto og du må velge hva du skal bruke pengene på innenfor rammene som er satt for deg, hvordan vil du da prioritere? Vi mener at alle bør ha tenkt gjennom dette. 

Så synes vi det er trist når folk «ikke bryr seg om politikk» og ikke minst når man snakker ned politikere som gruppe. Sosiale medier har mange eksempler på dette. De aller fleste lokalpolitikere bruker hovedsakelig fritida si for å jobbe for bedre lokalsamfunn. Demokratiet blir ikke bedre enn vi gjør det til selv, og er tross alt beste styreformen vi har av alt som er prøvd ut. Det er ikke perfekt, men alternativene er mye verre. 

Vi oppfordrer alle til å bruke stemmeretten sin. Du vil sannsynligvis ikke være helt enig med noen partier, men velg det partiet du er mest enig med og som du vil skal utvikle lokalsamfunnet ditt videre. Spør deg selv hva som er viktig for deg å prioritere over noe annet. Så vil partiet du stemmer for, jobbe for sakene det går til valg på. Ofte må partiet forsøke å komme til en felles løsning med andre partier – kompromisser, og løsninga blir da ofte ikke helt lik det partiet du stemte på ønska fra starten av. Ofte kan dette imidlertid gi gode løsninger, da flere ulike syn blir forent. 

Vi vil oppfordre alle til å komme seg opp av sofaen og bruke stemmeretten. Fra 10. august kan du forhåndsstemme til og med 8. september. Valgdagen er 11. september. Husk at demokratiet ikke blir bedre enn det vi gjør det til selv.

Vi ønsker deg og dine et riktig godt kommune- og fylkestingsvalg!