«Adopterte og donor-unnfangede er unormale»

NRK har brukt for lite nynorsk i forhold til sine forpliktelser som allmennkringskaster, kommer det frem fra Medietilsynet (Foto: Illustrasjon).
Foto: Petter Holstad
Det uttalte professor i sosialantropologi, Signe Howell til NRK uten at programleder reagerte.

Jeg trodde jeg hadde hørt alle de mest foruroligende om adopsjon, men der tok jeg feil. For i programmet NRK Ekko den 6. desember 2023, en time, 18 minutter og 22 sekunder inn i sendingen, entrer professor i sosialantropologi, Signe Howell «scenen» og snakker om sin forskning, som ble avsluttet for noen år siden. Hun er selv adoptivmor, en vesentlig detalj å understreke. Det tar ikke lang tid før jeg sitter og gaper mens hjertet slår betraktelig hardere da jeg hørte følgende: “Også ble vi interessert i unormal reproduksjon (…). Da tar vi det på to måter. Det medisinske er en måte å få et unormalt barn på og det andre er adopsjon”.

Utsagnet får stå uimotsagt av programlederen.

Normalt å søke røtter

Pulsen min stiger og den får knapt roet seg før Howell kan fortelle at hun blir forbauset over adopterte og donorunn-fangede, som ønsker å finne ut av sitt opphav. Hun sier så at hun forstår det litt, men den skarve forståelsen, forsvinner i alt det andre hun sier.

La meg bare ha dette klart: det er overhodet ikke noe forbausende eller kritikkverdig i å ha lyst til å finne ut av eget opphav. Det er helt naturlig.

Jeg sendte inn klage til Ekko og direkte til Howell. Howell har ikke svart enda, men det har Ekko. Det er flere adopterte som har klaget til NRK.

Produsent i Ekko, svarer meg slik: «Intervjuet var på direkten og tok en annen vending enn det som var avtalt. Svarene hennes kom overraskende på oss også. Hadde vi visst dette, hadde vi overlatt saken til en annen redaksjon, for eksempel Dagsnytt18 eller Debatten. Ekko er ikke et debattprogram. Signe Howell var invitert til Ekko for å snakke om historien bak utenlandsadopsjonen til Norge.»

Dårlig reserach

Flere andre adopterte har fått liknende svar. Til tross for brudd på noe som var avtalte og overraskende uttalelser underveis i programmet, valgte Ekko å fortsette sendingen. Om det så ikke passet seg å stoppe tidligere eller underveis i sending, er det rart at Ekko ikke kommenterer saken ytterligere, eller lagt ut noe på deres nettsider på eget initiativ. Howell deltok også i kraft av sin rolle som professor, noe jeg mener skjerper alvorlighetsgraden.

Hvis en lytter til samtalen, hører en at Howell sier at hun ikke har forsket så mye på adopterte, men mest på foreldrene. Samtidig snakker hun svært så nedlatende om adopterte som gruppe og stiller seg i stor grad uforstående til behov for kontakt med sine røtter. Noe lignende uttalte hun til Stavanger aftenblad, i 2018. Hvis NRK hadde gjort bedre research ville de unngått å invitere slike tvilsomme forskere til studio.

Redaksjonen i Ekko må på banen og komme med en uttalelse rettet mot alle adopterte og donor-unnfangede og beklage.