Makten definerer avmektiges handlinger som terror

Det som skjer i Midtøsten og Vestens respons til det er kolonialisme, skriver Akhtar Chaudhry i dette innlegget.
Foto: Skjermdump av video/ ahmedhijazee via Palestine Online
Hva gjør de avmektige? De finner og bruker det de har av midler til å si fra at de lider. akten definere det som terror, og behandler de impliserte deretter. Enda flere døde. Enda flere mister menneskeverd, selvrespekt og illusjon.

Gaza: 22 000 drepte. 6000 av dem barn. 57 000 skadde. De aller aller fleste ivile, ubevæpnede, sulten, redde, fordrevne, fortvilte, sorgfulle og sinte. Verdenssamfunnet lammet. Det er USA sammen med sine allierte som bestemmer når det er nok; når galskapen skal avsluttes. «Et helvete på jorden», ifølge Barth Eide. Der i gården er det ikke nok. Ikke ennå. 6 000 døde barn er ikke nok. 22 000 drepte er ikke nok. De gir fortsatt okkupanten rett til å forsvare seg. Unshakble support, heter det. Det er slik makten fungerer.

Alle andre utenfor den vestlige verden, et dundrende flertall, ser. Ser rundt. Ser ned. Ser bort. Avmektige! Hva kan de gjøre? Kritisere, demonstrere, vedta resolusjoner ikke mer verdt enn papirer de er skrevet på, hoie og skrike? Det har de gjort i snart to måneder. Det nytter ikke. Det er avmakt.

Hva gjør de avmektige? De finner og bruker det de har av midler til å si fra at de lider. En kniv som dreper tre mennesker i et tettpakket marked. En bil som meier ned 14 mennesker langs en promenade. En hjemmelaget bombe eller selvmordsvest som sprenger uskuldige barn og kvinner som filledukker. Et fly som treffer et tårn. Makten definere det som terror, og behandler de impliserte deretter. Enda flere døde. Enda flere mister menneskeverd, selvrespekt og illusjon.

Er kolonialismen død? Lang ifra. Det som skjer i Midtøsten og Vestens respons til det er kolonialisme. De mektige bruker maktmidlene de har til rådighet; definerer verdensordenen med teknologi, økonomi, diplomati, og med våpen. Det er ikke mye som er endret siden halve verden var fysisk og geografisk underlagt de vestlige kolonimaktene. Det er kun formen og midlene som er forandret og forbedret. Tilpasset den nye «siviliserte» verdensordenen. Slagmarken er den samme. Undertrykkerne er de samme. De undertrykte er de samme. Responsen vil bli den samme.