Israels deltakelse i Eurovision: Etikk og doble standarder hos NRK

NRKs beslutning om å støtte Israels deltakelse vekker oppsikt, spesielt i lys av anklager om folkemord og alvorlige brudd på folkeretten, skriver Akhtar Chaudhry, medlem av Kringkastingsrådet i NRK.
Foto: Petter Holstad
I Europa pågår en debatt angående utestengelse av Israel fra å delta i årets Eurovision sangkonkurranse. Flere har klaget saken til Kringkastingsrådet, da NRK ikke har imøtekommet kravet.

I Europa pågår en debatt angående utestengelse av Israel fra å delta i årets Eurovision sangkonkurranse. Flere har klaget saken til Kringkastingsrådet, da NRK ikke har imøtekommet kravet.

NRK-sjefen har i møtet den 18.01. og senere i mediene forsvart NRKs standpunkt. Hun har argumentert for at Israel ikke har brutt kriteriene for medlemskap i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) og derfor bør få delta i konkurransen i Stockholm i mai.

Mange finner NRKs argumentasjon og posisjon uforståelig og hul.

Mange finner NRKs argumentasjon og posisjon uforståelig og hul. Israel har vært ansvarlig for over 24 000 dødsfall, hovedsakelig blant sivile kvinner og barn, og tvunget 80 prosent av Gazas befolkning på flukt. Over to millioner mennesker lever i provisoriske telt uten tilgang til rent vann, medisiner, medisinsk utstyr og drivstoff for sykehusene.

Vekker oppsikt

Sykehusene er bombet ned, kvinner føder under uverdige og farlige forhold. Israel har konsekvent nektet journalister adgang til Gaza, og drept omtrent en journalist hver dag siden angrepene mot Gaza startet. Utenriksministeren har kalt Gaza «et helvete på jord». NRKs beslutning om å støtte Israels deltakelse vekker oppsikt, spesielt i lys av anklager om folkemord og alvorlige brudd på folkeretten.

Sammenlignet med NRKs tydelige standpunkt og anbefaling til EBU om å utestenge Russland fra konkurransen i 2022 under Ukraina-invaderingen, virker NRKs støtte til Israels deltakelse merkelig og motstridende. Mens NRK raskt tok standpunkt mot Russland, argumenterer de nå for at Israel fortsatt er kvalifisert til deltakelse. Dette kan ikke oppfattes som noen annet enn som doble standarder, der NRK tilsynelatende vurderer alvorlige hendelser ulikt basert på landets involvering.