Ingen menn skal ha «tilgang» på alle jentene

Det er viktig at vi snakker om menns utfordringer i samfunnet, men det er feil å sette menn og kvinners utfordringer opp mot hverandre som FpU-leder Simen Velle gjør, skriver Nawisa Falahzade og Sunniva Andresdottir Vik.
Foto: Pixabay
Måten FpU-leder Simen VElle snakker om kvinner på fører til en objektivisering og en forståelse av kvinner som noe man kan eie. 
Nawisa Falahzade og Sunniva Andresdottir Vik
Latest posts by Nawisa Falahzade og Sunniva Andresdottir Vik (see all)

Fredag lanserte Fpu leder Simen Velle begrepet tinderifisert. Velles definisjon: «det betyr at noen få menn egentlig har tilgang på alle jentene, og de fleste av oss gutta egentlig ikke får oss noe som helst». Det er ingen som har «tilgang» på kvinner, at Velle formulerte seg på denne måten sier mye om hans syn på kvinner. Denne måten å snakke om kvinner på fører til en objektivisering og en forståelse av kvinner som noe man kan eie. 

Det er mye med dagens datingkultur som ikke er ideelt, men menns utfordringer med å finne seg en partner skyldes ikke at kvinner har mulighet til å velge partner selv. Problemet ligger i en kultur der kvinner blir objektifisert og der unge gutter blir oppmuntret av forbilder som Andrew Tate og Simen Velle til å ikke respektere kvinner. Det er synd at Velle opplever at det er vanskelig å få en match på tinder – et tips fra oss er å omtale og behandle kvinner med respekt og likeverd fremfor å ty til et kvinnesyn og en objektivisering fra 50-tallet.

Et tips fra oss er å omtale og behandle kvinner med respekt og likeverd fremfor å ty til et kvinnesyn og en objektivisering fra 50-tallet.

I ettertid av uttalelsene  har Velle møtt mye kritikk og i helgen gikk han tilbake på flere av tingene han sa fredag i et forsøk på å bagatellisere og bortforklare egne utsagn. Her understreker han blant annet at menn selvfølgelig må ta ansvar for sin egen situasjon. Vi mener at Velle som rollefigur for mange unge menn selv må ta ansvar for å endre måten han snakker om likestilling på. Til tross for disse bortforklaringene mener vi at måten Velle svartmaler feminisme og omtaler kvinner på skaper en usunn kultur som vi ikke vil være en del av.  

Løft fram partnerdrapene

Allerede i år har vi sett en urovekkende økning i antall partnerdrap, der de fleste tilfellene gjelder kvinner som ble drept av sine tidligere partnere. I følge VG er det  er det 187 kvinner og 25 menn som har vært offer for partnerdrap i perioden 2000-2024. Menn topper også selvmordsstatistikken. Disse problemstillingene skulle vi ønske at Velle og Fpu kunne løftet frem, fremfor å konsekvent sette menns dating-problemer i fokus når vi feminister snakker høyt om kjønnsforskjellene i samfunnet. 

Feminisme og likestillingsarbeid handler om å skape et samfunn der ingen opplever diskriminering basert på kjønn. Det er flott at Velle vil sparke i gang en debatt om hvor vanskelig livet kan være, også for unge menn. Men det er historieløst at han samtidig kritiserer kvinnekampen når kvinnebevegelsen har vært og fremdeles er en avgjørende kraft i kampen for full likestilling og likeverd mellom kjønnene.

Det er viktig at vi snakker om menns utfordringer i samfunnet, men det er feil å sette menn og kvinners utfordringer opp mot hverandre som Velle gjør. Nå nærmer det seg den internasjonale kvinnedagen, vi håper at debatten videre kan handle om den reelle undertrykkingen som mange opplever på grunn av sitt kjønn i dagens samfunn. Og nei Velle, du skal ikke skamme deg over å være mann, du skal skamme deg over at du bidrar til at unge menn ikke respekterer kvinner.