Jon Helgheims arrogante forsvar av Drammens rasistiske flyktning-vedtak

At FrP, Høyre, KrF og Pensjonistpartiets har banket gjennom et forslag som skaper stor splid og så dype sår i lokalbefo,kningen er svært alvorlig, skriver Simen Bondevik i dette innlegget.
Drammen kommunestyre vedtok for to uker siden at de kun skal ta imot Ukrainske flyktninger. Et vedtak som er rasistisk, diskriminerende og mest sannsynlig ulovlig.

Vedtaket har naturligvis skapt sterke reaksjoner og ført til mye debatt. Fredrik Solvang tok torsdag forrige uke opp temaet på Debatten. Der var selvsagt også Jon Helgheim (FrP).

Jeg synes Helgheim fremstod svært arrogant. Han var ikke villig til å lytte til noen av innsigelsene som kom mot forslaget, og han svarte ikke direkte på flere av de tingene Solvang og motdebattantene utfordret han på. Er Helgheim egentlig bare ute etter å polarisere og gi FrP oppmerksomhet, heller enn å ha en reell debatt om vedtakets konsekvenser for lokalsamfunnet?

Ronja Bajalan (16) er leder for ungdomsrådet i Drammen. Bajalan stilte opp på Debatten og konfronterte Helgheim med at vedtaket får flere unge med innvandrerbakgrunn til å stille spørsmål ved hva som er galt med en selv, og om man i det hele tatt er velkommen i Drammen.

At FrP, Høyre, KrF og Pensjonistpartiets har banket gjennom et forslag som skaper stor splid og så dype sår i lokalbefolkningen er svært alvorlig. Da holder det ikke å svare ut denne kritikken med å si «takk for gode innspill Ronja, men politikk handler om å prioritere. Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan hjelpe noen.», slik Helgheim gjorde på Debatten.

Helgheim og resten av posisjonen i Drammen synes rett og slett ikke å ha forstått alvorlighetsgraden av konsekvensene dette vedtaket har.

Helgheim og resten av posisjonen i Drammen synes rett og slett ikke å ha forstått alvorlighetsgraden av konsekvensene dette vedtaket har. Både for enkeltmennesker med innvandrerbakgrunn i Drammen, folk på flukt andre steder i verden enn Ukraina og tonen i samfunnsdebatten fremover.

Som Herman Ekle Lund, gruppeleder for Venstre i Drammen, løftet frem i Debatten så har vedtaket og den påfølgende diskusjonen allerede gjort stor skade. Ekle Lund påpekte at: «Kommentarfeltene bobler over av rasisme. Sajid Mukhtar (gruppeleder for Partiet Sentrum i Drammen) har helt usaklig blitt hengt ut som islamist og terrorist». Slik kan ikke samfunnsdebatten være.

Jeg håper det blir konkludert med at Drammen kommunestyre sitt vedtak er ulovlig. Jon Helgheim og resten av FrP, Høyre, KrF og Pensjonistpartiet er nødt til å gå noen runder med seg selv. Om de virkelig er interessert i å lykkes med integreringen bør de finne seg annen tilnærming. Å banke gjennom rasistiske og diskriminerende vedtak, for deretter å avfeie alle motargumenter og innspill fra lokalbefolkningen i Drammen, løser ingen verdens ting.