Dobbelt statsborgerskap, nei takk!

Man trenger ikke å beholde passet til et land for at man skal være glad i det. Jeg, for eksempel, er fortsatt glad i Pakistan, mitt fødeland, selv om jeg har vært norske borger i mange år, skriver Akhtar Chaudhry i dette innlegget. Bilde fra da partiet Venstre feiret lovendringen som tillater nordmenn å ha flere statsborgerskap.
Foto: Ja til dobbelt statsborgerskap
Ved å ha statsborgerskap i flere land, kan man vikle seg inn i uryddige juridiske forhold.

Det er mange som har et sterkt forhold til landet de en gang forlot, selv om de har bodd i et nytt land for mange år. Det er naturlig å være glad i det landet du en gang var født i, hvor du har familie, venner, nettverk og minner fra. Spørsmålet er om du trenger et papir for å være glad i det landet – altså et pass og dobbelt statsborgerskap? Er man klar over og villig til å håndtere mulige komplikasjoner et dobbelt statsborgerskap kan føre til?

Siden 1. januar 2020 har det vært tillatt at norske borgere kan ha to eller flere statsborgerskap. Mange hadde lenge jobbet for dette vedtaket, og var naturlig nok glade da det falt på plass. Jeg er ikke en av dem. Jeg mener at den i stadig sammenvevde, men også svært kompliserte verdenen i lever i, bør vi ha «orden i sysakene». Man trenger ikke å beholde passet til et land for at man skal være glad i det. Jeg, for eksempel, er fortsatt glad i Pakistan, mitt fødeland, selv om jeg har vært norske borger i mange år, og ikke har hatt pakistansk statsborgerskap på mange år. Det er ikke følelser det er snakk om; det er snakk om konkrete juridiske rettigheter, forpliktelser og avgrensinger.

Ved å ha statsborgerskap i flere land, kan man vikle seg inn i uryddige juridiske forhold. Hvor er du vernepliktig? Hvor er du valgbar? Hvilket land har ansvar for deg hvis du trenger bistand i utlandet? Kan et av landene du er statsborger i, utvise deg og ta fra deg statsborgerskap? Plutselig stå i en situasjon hvor ens sikkerhet, trygghet og rettigheter kan bli trukket i tvil.

Kan lettere miste statsborgerskap

Et tydelig eksempel på hvordan enkeltmennesker kan bli prisgitt systemer, stater og stivbeinte lovverk, er at alle land, dersom du er statsborger av to eller flere land, kan frata deg statsborgerskap med henvisning til ditt statsborgerskap i andre land. En britisk statsborger nylig mistet sitt britiske statsborgerskap med henvisning til at hun var samtidig statsborger av Bangladesh. Bangladesh på sin side av avviser at personen i denne saken har et bangladeshisk statsborgerskap. Vedkommende har mistet sitt britiske statsborgerskap etter å ha deltatt i terrorhandlinger. Dobbelt statsborgerskap gjør det mulig for Storbritannia å velge da en billig og klassikk løsning: Utvisning og frata statsborgerskap, i stedet for å ta ansvar for sin egen borgers og hennes udåd, iretteføre handlingene, stå for soningen og tilbakeføring til samfunnet.

Best med ett statsborgerskap

Dette var en svært alvorlig sak, men en kan være så uheldig å ha være innblandet i en trafikkulykke med dødelig utfall for å miste beskyttelse og støtte fra et av landene. Mange land er har svake rettssystemer og en kan måtte sitte i varetekt årevis i påvente av en domstolsbehandling. UDi informerte tydelig på sin hjemmeside at en risikerer å miste bistand fra Norge dersom en befinner seg i det andre landet man har statsborgerskap i og har behov for støtte.

I dag tilbyr mange land sine tidligere statsborgere mange fordeler og muligheter uten å lage rot i forpliktelser og rettigheter. For å ha klarhet i hvor man skal betale skatt, hvilket land skal man gjøre militærtjeneste i, i hvilket land man er valgbar i, hvilket land skal tilby støtte og bistand i tilfellet man blir innblandet i en politi- eller justissak, er det best å ha ett statsborgerskap. Det gir deg et par færre rettigheter i et land hvor du kunne hatt et parallelt statsborgerskap, men det tyrker dine rettigheter i det landet du velger være statsborger i.