- Somalinimo – om å bli stolt over somalisk identitet - 26.08.2024
- Vi må ikke få Storbritannia-tilstander i Norge - 06.08.2024
- Somaliere i endring - 28.02.2024
Dette ordet betyr ‘somaliskhet’, (tilsvarende’norskhet’), og nylig ble det arrangert en liten kulturfestival der formålet var å feire og belyse nettopp dette begrepet.
Det er femti år siden de første somaliere kom til Norge, veldig få til å begynne med, som arbeidsinnvandrere, stort sett sjøfolk som hadde arbeidet på norske båter. Nå har gruppen vokst til rundt 45 000, og er den største afrikanske minoriteten i landet.
Krig og uro har sendt folk på flukt i mer enn 30 år, og vi har nå tredje generasjon somaliere som vokser opp her.
Det er ingen hemmelighet at det har vært utfordringer, også innen gruppen. Politiske og klanmessige forskjeller har skapt gnisninger og konflikter. Somaliere er det mest homogene samfunnet i Afrika, -de aller fleste deler etnisitet, religion og språk-, og burde har forutsetning for å være et stabilt land, men dessverre har borgerkrig, gjentatte sultkatastrofer, både av natur- og menneskeskapte grunner, gjort det til det motsatte.
Tre ildsjeler, som alle er vokst opp og etablert i Norge, Hawa Musse, Habon Beegsi og Maryan Hussein, bestemte seg for at det er på tide å vise både somaliere og alle andre i Norge hva det innebærer å ha denne identiteten, og alt det positive som rører seg i det somaliske miljøet
Uten annen økonomisk støtte enn den de selv tilførte, samlet de ressurspersoner som bidro til å gjøre ettermiddagen til en positiv opplevelse, faktisk en aha- opplevelse, for mange, både somaliere selv og de andre som deltok.
Arrangementet var på Sentralen i Oslo, og her var rammen somalisk musikk, somaliske tradisjonelle gjenstander, kunst og håndverk, og, selvsagt, somalisk mat. Det var også aktiviteter for barn, en forutsetning fra Sentralen.
Unge somaliske diktere og forfattere fremførte sine ting, en somalisk stand- up komiker deltok, med en fornøyelig blanding av humor, både på somalisk og på norsk, som for øvrig var språket under hele arrangementet, også i paneldiskusjonen der samfunnsengasjerte folk drøftet aktuelle temaer knyttet til det å være en minoritet. Den somaliske kulturen var godt synlig for alle som deltok også gjennom malerier til somaliske kunstneren @Arthaws.
Ved å engasjere folk som er mer opptatt av det som forener enn det som skiller, vil de jobbe for å gjøre dette til en større årlig festival
Somalinimo, ’somaliskhet’, er felles for alle somaliere, og innebærer stolthet. Initiativtakerne til denne mini-festivalen vil ikke stoppe her, men vil fortsette å vise at de er til å regne med, at dette bare er begynnelsen. Ved å engasjere folk som er mer opptatt av det som forener enn det som skiller, vil de jobbe for å gjøre dette til en større årlig festival, der både somaliere selv, særlig de unge som vokser opp her, og storsamfunnet, kan ta del i feiringen av somalisk kultur, både den tradisjonelle og den som har utviklet seg her.
Somaliere i USA, Canada, Storbritannia, og flere europeiske land, har lenge hatt tilsvarende festivaler, og det er på tide at denne gruppa i Norge også blir synlige på denne måten. Det vil styrke selvfølelsen og samholdet blant somaliere, særlig de yngre, og det er prisverdig at de som allerede har etablert og tilpasset seg her, og har overskudd til det, føler ansvar for fellesskapet.
Når en slik festival kommer på beina, er målet at den skal generere flere møteplasser, og de mange somaliske interesseorganisasjonene som finnes, kan samle seg om det som det som forener dem, SOMALINIMO.