Få «ankerbarn» får familiegjenforening

«Ankerbarn» er et stort problem, sier Per Willy Amundsen (Frp) til Utrop. Men tall fra UDI viser at kun to prosent av enslige mindreårige asylsøkere (EMA) får innvilget familiegjenforening og dermed kan betegnes som «ankerbarn».
Thu Strande
Latest posts by Thu Strande (see all)

– Vi vil gjøre det vanskeligere å få familiegjenforening i Norge. Det gjelder også enslige mindreårige asylsøkere som har fått opphold, sier Amundsen, Frps innvandringspolitiske talsmann. Amundsen mener UDI ikke tar situasjonen på alvor i tilfeller der mindreårige asylsøkere som blir sendt ut av familier som senere vil søke opphold gjennom familiegjenforening.

Misbruk

– For at barn skal få asyl må det være et klart behov for beskyttelse. Men det beste er om de kan bli værende i sitt eget hjemland. Det er åpenbart at mange av dem som hevder at de er EMA ikke er mindreårige. Vi oppfatter det som helt klart at folk prøver å misbruke asylpolitikken gjennom barn. UDI tar ikke dette på alvor, sier Amundsen til Utrop.

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) Libe Rieber-Mohn deler hans skepsis til denne gruppen. I en nettdebatt i Aftenposten sa hun at ”de aller fleste av de enslige mindreårige asylsøkerne har fått hjelp av familie til å reise hit. Ofte sendes de ut som ”anker” for familien”.

Ikke problem

UDI deler ikke oppfatningen til Amundsen og Rieber-Mohn, og skriver til Utrop at ”ankerbarn” ikke anses som et stort problem. Fra 2003 til 31. august 2008 ble det i alt gitt 1 547 oppholdstillatelser til søkere som på vedtakstidspunktet ble ansett for å være EMA da de søkte asyl. I samme periode hadde man 123 saker hvor foreldre søkte familiegjenforening med EMA-er som har fått oppholdstillatelse. 29 av dem fikk innvilget familiegjenforening, skriver UDI.

Videre skriver UDI at av de 29 som fikk innvilget familiegjenforening var det 28 prosent som hadde søkt mellom null og to år etter at referansepersonen hadde fått opphold. 49 prosent hadde søkt tre til ni år etter vedtak og 21 prosent av foreldrene hadde søkt ti år eller mer etter at referansepersonen hadde fått oppholdstillatelse.

– Disse tallene viser at det er svært få som får familieinnvandringstillatelse med såkalte ”ankerbarn”. Vi anser ikke dette for å være et stort problem, sier UDI til Utrop.