Ikke lett å få gjort noe med nett-sjikane

Tamiler trues på nettet

Mannen bak Tamilnewsweb,Nadarajah Sethurupan, lot seg intervjue av Utrop i halvannen time. Etterpå nektet han oss å trykke noe av det han hadde sagt.
Foto: Kjetil Hegna
En nettside som utgir seg for å publisere nyheter om tamiler, skaper frykt og uro i det norsktamilske miljøet. Navngitte personer sjikaneres og trakasseres på det groveste på nettstedet. Flere opplever at de blir forsøkt truet til taushet. Nå risikerer mannen bak nettstedet å bli trukket for retten.
0Shares

 

Bilder av jenter stjålet fra Facebook legges ut på nettstedet Tamilnewsweb.com sammen med rykter om hvem de skal ha hatt sex med. En mann blir truet med at navnene på de 1 000 kvinnene det blir påstått at han har “voldtatt” offentliggjøres dersom han stiller til valg i en organisasjon. Jenter tør ikke være med i tamilske kvinneorganisasjoner av frykt for å bli kalt “prostituerte“. Foreldre sjekker rutinemessig nettsiden hver morgen for å se om det har blitt skrevet noe negativt om dem selv eller noen andre i familien.

Eksemplene på overtramp på Tamilnewsweb er mange.

– Det utføres systematiske karakterdrap på en rekke personer i det tamilske miljøet, skriver TamilNet sin ansvarlige redaktør, Jeyachandran Kopinath, i en epost til Utrop.

Panchakulasingam Kandiah har fått nok av trakasserende kommentarer og vil om nødvendig gå rettens vei for å få stanset nettsjikanen.
Foto : Privat

Det utføres systematiske karakterdrap på en rekke personer i det tamilske miljøet.

Han er en av dem som har fått sitt pass påskrevet på nettstedet. Ved en anledning ble han truet med at bilder av barna og kona kom til å bli lagt ut. Kopinath reagerer også på at Tamilnewsweb legger stor vekt på kastesystemet og omtaler folk ved kastenavn.

– Unge tamiler er ikke opptatt av kaste. Nettstedet bruker kastenavn på personer i et forsøk på å skape økte forskjeller i samfunnet, skriver Jeyachandran Kopinath i eposten.

Han presiserer imidlertid at TamilNet ikke tar Tamilnewsweb på fullt alvor og at de ikke har ressurser til å følge med på alt det useriøse som skrives der.

Etisk forkastelig
Mannen bak nettstedet, Nadarajah Sethurupan, kom til Norge for åtte år siden. Han er tamil og jobber som frilansjouranlist. Tamilnewsweb har imidlertid lite med journalistikk å gjøre. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier at mye av det som publiseres på nettstedet er ren sjikane.

– Dette er etisk forkastelig og i strid med god presseskikk, sier han.

Mye tyder på at det er flere enn Nadarajah Sethurupan som skriver og hetser andre tamiler på Tamilnewsweb. Utrop møtte Nadarajah Sethurupan og intervjuet ham i halvannen time. Da intervjuet var over, sa imidlertid Sethurupan at han ikke ønsket at noe av det han hadde sagt skulle komme på trykk, fordi han mener Utrop er en avis som støtter geriljabevegelsen Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), de såkalte tamiltigrene, på Sri Lanka. Dette til tross for at avisens grunnlegger Majoran Vivekananthan offentlig har kritisert tamiltigrene.

Mobber giftermål
Flere av dem som omtales på nettstedet gir overfor Utrop uttrykk for at de mest av alt ønsker å ignorere nettsiden, fordi det som skrives er useriøst sladder.

Men innimellom blir omtalen så grov og trakasserende at den vanskelig kan ignoreres.

Etter mye sjikanerende omtale så overlege Panchakulasingam Kandiah seg nødt til å politianmelde Tamilnewsweb. Som leder for den tamilske organisasjonen Norwegian Council of Eelam Tamils (NCET) har han fått mye negativ omtale. Og det er gjerne private forhold som trekkes frem. Panchakulasingam Kandiah er gift med en etnisk norsk kvinne. Det har medført trakasserende utsagn om at han giftet seg med en hvit dame fordi han ikke fant en tamilsk. Det blir også hevdet at han er seksuelt frustert.

– Det er ikke noe gøy for familien. Vedkommende virker som en syk person, sier Panchakulasingam Kandiah.

Anmeldelsen ble henlagt på grunn av liten saksbehandlingskapasitet i politiet. Kandiah kjenner ti andre personer som også har politianmeldt Tamilnewsweb. Men hittil har ikke anmeldelsene resultert i noen reaksjon fra myndighetenes side.

Naken dame
Kastesystemet er et tabubelagt tema på Sri Lanka. Panchakulasingam Kandiah tilhører kasten «Vannan», som går for å være en lavkaste. Nadarajah Sethurupan bruker Kandiahs kastetilhørighet til å påpeke at han har giftet seg med «hvitingen» Monica. I tilknytning til saken er det ved siden av bildet av Kandiah lastet opp et bilde av en naken dame som vrikker på rumpa.

– Jeg bryr meg ikke om kaster, men registrerer at han bruker kastesystemet for å mobbe folk, sier Kandiah.

Truslene som fremsettes går på at dersom han ikke gjør slik som Nadarajah Sethurupan vil, så kommer sistnevnte med avsløringer om Kandiah.

Forsøkt koblet til LTTE
NCET jobber for en uavhengig stat for tamiler på Sri Lanka. Nadarajah Sethurupan og nettstdet hans forsøker imidlertid å klistre Panchakulasingam Kandiah opp til tamiltigrene i LTTE, som regnes for å være en terrororganisasjon av en rekke land.

– Jeg har aldri hatt kontakt med LTTE på politisk nivå. Vi i NCET mener frigjøringkampen må drives med demokratiske og ikke-voldelige midler, sier Kandiah.

Nå har han kontaktet advokat og vurderer å fremme et sivilt søksmål mot Tamilnewsweb.

Få reaksjoner
En ringerunde Utrop har foretatt, viser at det ikke er lett å vinne frem i politi og rettsvesen med anmeldelser om nettsjikane.

Tall fra Hordaland politidistrikt viser at politiet der i løpet av de siste ti årene har mottatt 113 anmeldelser fra folk som hevder seg utsatt for sjikanering på internett. Av disse har kun to saker endt i fengselsstraff eller bøter. I Oslo politidistrikt kan juristen som Utrop er i kontakt med bare huske én sak som har resultert i bøter.

Datatilsynet råder personer som blir trakassert på Tamilnewsweb til å ta kontakt med advokat for å få vurdert det sivilrettslige. Rådgiver Ole Morten Knudsen forteller at tilsynet har mottatt fire-fem henvdendelser om Tamilnewsweb. Datatilsynet har ingen myndighet til å kreve at noen skal fjerne uttalelser eller bilder fra nettet. De har heller ikke vært i kontakt med Nadarajah Sethurupan fordi de ikke har fått oversatt de trakasserende uttalelsene.