Når skal jeg si opp? Når kan jeg få dagpenger?

 
Foto: Alachia Queen
Fatima (24) spør JURK:Hei. Jeg jobber på en frisørsalong. For to dager siden sa sjefen min at jeg måtte si opp. Hvis jeg ikke sier opp, vil sjefen si meg opp. Hva skal jeg gjøre?

JURKs svar:

Arbeidsgiver må ha en lovlig grunn til å si opp arbeidstakeren. En arbeidstaker kan si opp jobben sin når som helst uten å si hvorfor.

Et arbeidsforhold slutter når en arbeidstaker selv sier opp sitt arbeid, eller når en arbeidsgiver sier henne opp. Hvis en arbeidsgiver sier opp en arbeidstaker, må arbeidsgiveren følge mange regler.

Sjefen din sa at du måtte si opp selv. Det kan bety at han ikke har noen lovlig grunn til å si deg opp.

Klage
Hvis du sier opp stillingen din selv, mister du retten til å klage på oppsigelsen. Dette betyr at du ikke har rett til å klage på at du måtte slutte.

Hvis sjefen sier deg opp, kan du få dagpenger fra Nav. Da må du melde deg til Nav som arbeidsledig så fort som mulig.

Hvis du selv bestemmer at du vil slutte i jobben, får du en ”karantene” hos Nav på åtte uker. Det betyr at du ikke får dagpenger før etter åtte uker.

Gode grunner
Sjefen din sa at du måtte si opp selv. Det kan bety at han ikke har noen lovlig grunn til å si deg opp. Dette betyr at du ikke bør si opp jobben din selv. Loven har strenge krav til hvilke grunner en arbeidsgiver kan ha for å si opp en arbeidstaker. Det er mulig at sjefen din ikke klarer å møte disse kravene.

Hvis sjefen sier deg opp, er det viktig at du ber om et forhandlingsmøte innen 14 dager. JURK kan hjelpe deg med å finne ut hva du har krav på. JURK kan også bli med deg på forhandlingsmøtet.

Håper dette var til hjelp for deg, Fatima. Ta gjerne kontakt med oss igjen hvis du har flere spørsmål.